Банкеръ Daily

Общество и политика

Протестиращи искат оставки заради неизплатени обезщетения

Представители на затворени бизнеси и активисти от гражданската платформа "Изправи се.БГ" проведоха протестна акция пред Министерския съвет. Те настояват за оставката на правителството, на вицепремиера Томислав Дончев, на министъра на икономиката Лъчезар Борисов и на социалния министър Деница Сачева заради неизплатени пари за малкия бизнес.

Останали без работа хора се оплакаха, че не са получили помощта от по 24 лева на ден. Според Мая Манолова, председател на "Изправи се.БГ", са били изплатени между половин и един млн. лева от обещаните 50 млн.

Изплатени са само веднъж по 24 лева за 30 ноември. Пари за декември изобщо нямало, твърдят протестиращи.

В петък в парламента социалният министър призна, че има забавяне на плащанията по мярката "Запази ме" и обеща, че всички пари ще бъдат изплатени до края на януари. Като причина за забавянето посочи огромния обем декларации и сгрешени данни в тях. От социалното министерство добавиха, че вече са изплатили над 6 милиона лева по тази програма.

"Правителството кара хората, които са получили 24 лв. на ден по мярката "Запази ме" да ги връщат. Обяснението е, че е допусната грешка от администрацията и някои от одобрените фирми вече не са в списъците." Това заяви председателят на "Изправи се.БГ" Мая Манолова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във