Банкеръ Daily

Общество и политика

Протестираха с гайди срещу волфрамова мина до Велинград

Хора от Велинград излязоха на мирен протест днес пред сградата на РИОСВ в Пазарджик срещу намеренията за разкриване на волфрамова мина близо до града. Над 200 души, повечето от които жители на курорта, оставиха работа и ангажименти, за да се включат в многолюдния митинг.

Той протече мирно, с музика, изпълнявана от гайдари от ансамбъла към община Сопот. Начело на извилото се хоро отначало бе националният трибагреник, заменен после от лозунг „Държавата да прекрати договора“. На други бе написано „Държавата е с нас“, „Искаме природа и туризъм, не волфрам!“, „Не продавайте здравето на децата ни!“.

Повече от 50 души дойдоха с организиран автобус, други се стекоха с лични автомобили. Имаше хора и от други заинтересовани общини – Сърница, Ракитово, Белово, Септември. Цели фирми във Велинград бяха обявили почивен ден, за да дадат възможност на служители и работници също да пътуват до Пазарджик за проявата. Повод за протеста бе течащото в момента заседание на Експертния съвет, който преразглежда Оценката за въздействие на околната среда от бъдещия рудник.

Документът се разглежда не за пръв път, като дори веднъж вече получи положително становище. Тогава обаче беше пропуснато, че през средата на концесионната площ преминават водохващания, осигуряващи повече от питейната вода на Велинград и някои села в общината, припомни адвокатът на общината по казуса Валентин Божков. Както и водни съоръжения от деривация „Бистрица“ на Националната електрическа компания. А точно там по проект е предвидено да се трупа изкопаната скална маса с всички рискове да се отмиват отпадъци в резервоарите и чешмите.

"Мината ще съсипе туризма, а в момента той е основния ни поминък. Първата болница за рехабилитация неслучайно е открита точно във Велинград през 1936 година – „Света Петка Българска“. Това е чист район с възможности за балнеолечение, което ползват вече не само българи, а в последното десетилетие и чужденци", обясниха протестиращите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във