Банкеръ Daily

Общество и политика

Протести "против" и "за" предоставяне на военна помощ за Киев

Докато депутатите в пленарната зала дебатираха по решението дали да се даде оръжие на Украйна или само хуманитарна и техническа подкрепа, пред Народното събрание се събраха  протестиращи срещу и за предоставянето на военна помощ от София за Киев.

Президентът да наложи вето на решението на парламента България да подкрепи с военно-техническа помощ Украйна, настояха протестиращите на шествието за мир и неутралитет, което започна пред парламента от 15:00 часа. Част от тях са организирани от партия МИР. 

"Не е нужно тук да мрънкаме, не е нужно да викаме. Всеки един от нас трябва да подаде при президента писмо, с което да го подкрепим той да наложи вето върху тези решения", заяви лидерът на МИР Симеон Славчев.

Протестиращите посрещнаха с освиркване и викове за оставка решението на Народното събрание за Украйна. Те коментираха, че е нужно да има предсрочни парламентарни избори.

Имаше скандирания "Предатели" и искания за оставка. 

​„Не бих желала Българя да влиза в каквато и да било военна намеса“, каза протестираща.

„Виждам, че положението става нетърпимо - трябва да изнасяме оръжие, да правим войни, да организираме какво ли не, само и само в интерес на някой си“, казаха още протестиращи.

За минути те успяха да блокират движението по бул. „Цар Освободител“.

Пред Народното събрание още сутринта бяха поставени заграждения заради протеста.

Същевременно на северния вход на парламента се събраха привърженици на движение БОЕЦ, които искаха  да бъде взето решение за военна помощ за Киев.

„Тук сме, защото искаме да подкрепим депутатите. Те вече гласуваха всъщност, но искаме истинско решение за военна подкрепа за Украйна така, както го направиха всички нормални, цивилизовани държави, а не да търсим начин хем вълкът сит, хем агнето цяло, да опазим коалицията и да се снишаваме пред агресията, която Путин провежда в една мирна държава“, заяви участник в демонстрацията „за“ военна помощ.

По-късно протестиращи и сонтрапротестиращи се сбиха в подлеза на Софийския университет. Гражданите се провикваха с думите "Слава Украйна", "Червени боклуци" и др.

Сблъсъците възникнаха между недоволстващи от двата лагера: подкрепящите и противниците на оказването на военна помощ за Украйна.

По-рано парламентът прие България да осигури военно-техническа помощ за воюващата страна, което не включва изпращането на оръжие, а само ремонт на военна техника.

България ще ремонтира украинска военна техника - това реши днес Народното събрание. "Парламентът дава мандат на правителството да предприеме мерки за оказване на помощ на Украйна - хуманитарна, финансова и военно-техническа", обяви председателят на НС Никола Минчев.

Предложеното от "Продължаваме промяната" решение беше прието с гласовете на депутатите и от четирите формации от управляващата коалиция, както и от ГЕРБ и ДПС.

"Против" бяха депутатите от "Възраждане". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във