Банкеръ Daily

Общество и политика

Протести около избора на Гешев за главен прокурор отново оковават София

Два протеста около избора на Иван Гешев за главен прокурор ще се проведат край сградата на Висшия съдебен съвет в четвъртък (14 ноември). 

Столичната полиция съобщава, че в района на ул. „Екзарх Йосиф”  паркирането и движението на моторни превозни средства, трамвайни мотриси и пешеходци ще бъде временно ограничено. Възможни са временни затруднения на движението в централната градска част, което да наложи поетапно то да бъде ограничавано и възстановявано.

Протестът против назначението на Гешев се организира от гражданско сдружение "Боец", а в подкрепа - от сайта "Пик". Подкрепящите Гешев ще застанат в района на бул. "Мария Луиза" и Халите, а противниците му - пред самата сграда на ВСС. 

Очаква се Иван Гешев отново да получи нужното мнозинство, за да стане главен прокурор. На миналото заседание за него гласуваха 20 членове на ВСС, а четирима бяха против. 

До повторното гласуване се стигна, след като президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначението и го върна за повторно обсъждане във ВСС. По закон Радев няма право да откаже повторно предложена му кандидатура. Възможно е обаче президентът  да поиска тълкуване на казуса от Конституционния съд, което ще забави допълнително назначаването на Гешев за главен прокурор.

В изявлението си държавният глава посочи, че Конституцията не го задължава да мотивира решението си, с което назначава новия главен прокурор или връща предложението на кадровия орган. Според Радев единствената кандидатура на Иван Гешев е лишила процедурата от състезателност, защото "наличието на алтернативи" е белег за демократична държава.

Румен Радев изтъкна, че Иван Гешев е получил "масирана служебна и институционална подкрепа" заради многото положителни становища, публикувани на сайта на Висшия съдебен съвет. Според него обаче те са в нарушение на закона, защото идват от множество държавни институции, включително и от изпълнителната власт в лицето на МВР, ДАНС и ГДБОП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във