Банкеръ Daily

Общество и политика

Протести и партийно вмешателство във Великотърновския университет

Студенти от Великотърновския университет негодуват срещу предумишлено провалените според тях избори за допълване на студентската квота в Общото събрание на ВТУ. Те се събраха на спонтанна демонстрация пред залата на Академичния съвет на университета, за да изразят своето недоволство.

"Протестът ни бе насочен срещу поставянето на всички студенти и докторанти на университета под общ знаменател от страна на ръководството на Студентския съвет, което си позволява да говори от тяхно име и да твърди, че те са жертви на репресии и са системно притискани от страна на ръководството на университета", посочва студентът Боян Събев в изявление до медиите. По думите му проявата е целяла да покаже и несъгласието на студентите "с откритото партийно вмешателство в университетската автономия и опитите да бъде оказван натиск на най-високо държавно ниво" върху висшето учебно заведение.

В демонстрацията са се включили десетки студенти и докторанти на университета. Те подчертават, че това е била напълно спонтанна студентска инициатива, която не е целяла да оказва влияние в предстоящите избори за Общо събрание на университета.

Миналата седмица ВМРО настоя за спешна среща с премиера Бойко Борисов заради незаконни действия на ректора на Великотърновския университет Христо Бонджолов. Според народния представител Александър Сиди по разпореждане на ректора са били затворени избирателни секции за представители на студентите в Общото събрание на университета.

"Не може да бъде запечатан студентски съвет. Студентите имат автономия. Те имат самоуправление, гарантирано от член 72 и член 73 от Закона за висшето образование. Това не е нормално. Няма как да се случи. Той изключва поголовно студенти, защото не са съгласни с него по текст от закона, който няма нищо общо с това. Това, което може да направи държавата - веднага да се намеси в този случай и да вземе адекватни мерки. Това е държавен университет. Затова отново апелираме към министъра на образованието и настояваме вече поисканата от нас среща с господин Борисов да се случи в най-скоро време", обясни Сиди.

От партията настояват и за промени в Закона за висшето образование.

Facebook logo
Бъдете с нас и във