Банкеръ Daily

Общество и политика

Протест в ефира на БНТ срещу Емил Кошлуков

Журналисти от БНТ изказаха недоволството си от новото ръководство на държавната телевизия и по-конкретно от новия програмен директор - Емил Кошлуков. Екипът на предаването "Денят започва с култура" излезе с остра позиция, в която посочи, че е притеснен от "намесата в изборите как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани".

Според източници това е първият изразен в ефира на БНТ протест срещу ръководството за последните почти три десетилетия. Позицията бе изчетена от водещите Анна Ангелова и Димитър Стоянович.

Екипът коментира и ултиматума на Кошлуков, който поиска предаването да удвои рейтинга си в кратък срок, или ще се наложат промени.

"Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване", заявиха от "Денят започва с култура". 

В позицията им се забелязват и определени намеци за цензура от страна на ръководството на БНТ. Например: "Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изказват своята подкрепа за това, което правим, че "Денят започва с култура" ще продължи да бъде запазена територия за смислен дебат и свобода на словото."

Междувременно граждани и журналисти излязоха на протест пред сградата на БНТ. Те настояват незабавно Емил Кошлуков да подаде оставка от поста програмен директор.

По казуса коментар имаше и от Съвета за електронни медии. 

Позиция ръководството на СЕМ - http://www.banker.bg/obshtestvo-i-politika/read/sem-shte-razgleda-signal-na-jurnalisti-ot-bnt-sreshtu-koshlukov

Пълният текст на позицията:

Във връзка със случващото се през последните дни в Българската национална телевизия и по-конкретно с възникналите принципни различия между екипа на „Денят започва с култура“ и програмния директор на БНТ1, сме длъжни да изразим и нашата позиция:

Обществената телевизия изпълнява функциите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като създава и поддържа специализирани предавания, които покриват разнообразните ценности и вкусове на своите зрители. Това е и причината тези предавания да не се въдворяват в рейтинги, а да се оценяват като образоващи, доближаващи се до общочовешки културни ценности и съдействащи за разбирателството и толерантността в отношенията между хората. Такова е и предаването „Денят започва с култура“, което през последната седмица е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 – Емил Кошлуков. Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване.

Ето защо заявяваме:

• Не защитаваме интересите на нито една партия - каним гостите си не заради партийното им членство, а в качеството им на експерти. 
• Изискването за повишаване на рейтинга също показва неразбиране на функциите, които обществената телевизия трябва да изпълнява. Критериите за култура, стил и образователна мисия не могат и не трябва да бъдат измервани в числа. 
• Оценяваме декларираната пълна свобода на теми и събеседници от страна на генералния директор на БНТ - Константин Каменаров. Това са основните журналистически критерии в свободния свят и ние ще се съобразяваме единствено с тях. От този момент оставяме разрешаването на този незаобиколим проблем в ръцете на ръководството на националната телевизия и Съвета за електронни медии. 
• Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изказват своята подкрепа за това, което правим, че 
“Денят започва с култура” ще продължи да бъде запазена територия за смислен дебат и свобода на словото.

Екипът на „Денят започва с култура“

Facebook logo
Бъдете с нас и във