Банкеръ Daily

Общество и политика

Протест срещу задължителното носене на маски в училищата в София

Протест срещу задължителното носене на маски в училищата се проведе пред Министерството на образованието. До шадравана пред Президентството недоволните разпънаха шатра с надпис „Изолатор“ в знак на несъгласие с мерките срещу Covid-19 в училищата.

"Децата в училище не могат да бъдат задължавани да ходят с маски“, смятат протестиращите.

„Маските в училище са съвсем безсмислени. През междучасията изкуствената дистанция, създадена в самата сграда, е абсолютно безсмислена, защото след края на учебните занятия тези деца пак се събират и пак са заедно. Изолаторите от друга гледна точка са една от мерките, които също смятаме за спорна. Може да се каже, че ще се превърнат в „стаи на срама“, обясни пред БНР една от демонстриращите жени.

„Имам двама братя, които са в училищна възраст, те самите ми споделиха, че децата започват да ги свалят, слагат ги по джобовете, разменят ги“, каза пък друг от ха протестиращите.

Организаторите от Фейсбук групата „Българският род, обединен за децата“ обявиха, че ще идват пред сградата на министерството всеки ден до края на работната седмица.

Междувременно училищни директори се обявиха против личните глоби по 2000 лева, които ще трябва да плащат при установяване на ученици без маски.

Малко по-късно стана ясно, че директорите няма да бъдат глобявани, ако даден ученик е без маска. Това се разбра след среща в просветното министерство между министър Красимир Вълчев, директори и представители на здравното ведомство. Тя бе поискана от директорите заради изявления на служител от регионалната здравна инспекция в столицата, че училищните началници подлежат на глоби при неспазване на противоепидемичните мерки в училищата, включително и за неносенето на маски от учениците в коридорите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във