Банкеръ Daily

Общество и политика

Протест пред Народното събрание срещу COVID ограниченията

В столицата се провежда национален протест на собственици на заведения срещу по-строгите COVID мерки. Той е подкрепен и от редица други браншове. Демонстрацията се провежда площад Народно събрание.

В началото на демонстрацията хората изразиха недоволството си от излезлите на площада политици. Представители на ГЕРБ, „Има такъв народ“, „Изправи се БГ! Ние идваме!“  - Николина Ангелкова, Тошко Йорданов, Филип Станев и Мая Манолова, бяха освиркани и помолени да напуснат мястото .

Евгени Беневречки от Федерацията на таксиметровите шофьори изрази категоричния глас на протеста: „Не ги искаме тука. В затвора ги искам!

"Хората са абсолютно прави да са настроени така срещу всички политици. Виждате, какво се случва в залата (на парламента - бел. ред.). Карат се за бюджета от сутринта до вечерта“, коментира Николина Ангелкова от ГЕРБ.

Протестиращите не са съгласни с това, че нощните клубове и дискотеките ще затворят, а заведенията и игралните зали ще работят с ограничено работно време от 7 до 23 часа. От Асоциацията на заведенията припомниха, че близо 50 хил. души не са получили компенсации от предишното затваряне.

Някои от тях обявиха бойкот и заявиха, че няма да се съобразят със забраната за работа на нощните заведения, нито с ограниченията за работното време.

От Асоциацията на заведенията призоваха политиците да се върнат в парламента и да гласуват "поне един милиард лева" компенсации за затваряне на заведенията. В актуализацията на бюджета се предвижда сумата да бъде между 420 и 430 милиона лева.

Протестиращите носят плакати с надписи - "Който затваря, трябва и да плаща". Бул. "Цар Освободител" е затворен, а движението в центъра на столицата се регулира от полиция.

Протестът се подкрепя и от други браншове. Преди часове две големи туристически организации сформираха кризисен щаб за спасение на сектора. Те разкритикуваха отново въведените ограничения за работа на заведенията, а председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов каза, че националният протест в София днес е част тези опити.

Към протеста се присъединиха и представители на туризма, транспорта, фитнес индустрията и културата. От засегнатите сектори настояват за нови икономически мерки, с които да бъдат компенсирани заради евентуалните финансови загуби.

По-рано днес служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви, че въпреки протестите, заповедта с новите ограничителни мерки няма да бъде променена. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във