Банкеръ Daily

Общество и политика

Протест пред ДАНС срещу подслушването блокира столичен булевард

S 250 bd06d9af 04be 4607 ad04 d01262691202
S 250 d9d3a89e fa21 44e6 a059 1cdfb6f49b6e

Продължава блокадата на булевард „Черни връх“ в София от протестиращите срещу незаконното подслушване по думите им, които настояват да влязат в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС).

Сред протестиращите е и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Тодор Стоянов.

Бул. „Черни връх“ бе блокиран около 15 ч., а блокада продължаваше и към 17 ч. Спрян е абсолютно всякакъв транспорт, в това число и трамвай, който се движи по линия №10, както и всички автобуси, които минават през района.

Към 16 ч на протеста се появи и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Тодор Стоянов.

Запитан от журналисти дали присъства в качеството си на протестиращ или в качеството си на заместник-министър, той каза:

„Благодаря най-накрая, че на площада се появиха микрофони. Защото на 116-ия ден всички вие, които в момента държите микрофони и снимате, изчезнахте. И ако искате да проведем някакъв разговор, първо бих ви запитал къде бяхте цяла зима. Хора, елате и защитете крехката демокрация, която беше извоювана на 4 април. Елате, ние сме тук и ви чакаме“.

Полицейското присъствие в района на протеста продължава да бъде засилено. Протестиращите продължават да искат на място да дойдат разследващи полицаи от МВР или самият вътрешен министър Бойко Рашков, които да им помогнат, за да влязат в ДАНС, където според тях се крият доказателства за незаконните подслушвания.

Ето какво каза един от организаторите на протеста Росен Миленов, бивш служител на ДАНС: „Исканията са три - влизане от служители, разследващи полицаи на МВР, изземване на сървърите, запечатване на служебните каси. 30 години тук се събират така наречените икономически досиета и политически на прехода, с които се управлява държавата“.

„Подменя се вотът на гражданите. Разследващи полицаи, ние ще ги придружаваме, за да има прозрачност. Чакаме полицията. И, ако имат желание, правозащитните органи да влязат, за да предотвратят националните предателства. Тук ви казвам е фабрика за създаване, съхраняване, използване по най-груб начин на компромати, с които се подменя вота на гражданите. Ние назначаваме зависими хора, които с тези компромати ги управляват“, каза още Росен Миленков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във