Банкеръ Daily

Общество и политика

Протест под прозорците на кмета

Жители на "Манастирски ливади" ще блокират улици заради неуредиците в квартала

Билбордът може да не е истински, но протестът ще бъде.

Година и половина след първия протест жителите на столичния квартал "Манастирски ливади-изток" отново излизат на улицата. На 22 октомври в 12 часа хората се канят да блокират движението по улиците "Шарл Шампо" и "Боянски водопад", където впрочем живее и кметът на София Йорданка Фандъкова. Акцията вече е подготвена, но все още се чака разрешението на Столична община.

В случая гражданите не протестират срещу поредния строеж или пълната липса на детски градини в района, а настояват за широко обществено обсъждане на всички проблеми в "Манастирски ливади-изток", което да се проведе с участието на кмета Фандъкова, на главния архитект Здравко Здравков, на зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев, районния кмет Николай Терзиев, както и в присъствието на представители на организацията "Спаси София" и медиите.

Основният проблем в "Манастирски ливади-изток" е, че всичко в квартала е частно, дори улиците. И макар да са означени на картата, преминаването по тях невинаги е възможно. Всеки загражда каквото както е придобил - с бариери, с бетонни стени, с телени огради... Обществени места няма. Липсват тротоари, зелени площи, улично осветление, детски градини, училища... Няма дори канализация. Общо взето всеки прави това, което финансовата му мощ позволява. Пък и районното полицейско управление е на повече от 8 километра. Историята на "Манастирски ливади" всъщност е умалено копие на случващото се в държавата. Само допреди 16-17 години там е нямало никакви блокове - за което говори и самото име. Според предвидената регулация в района е трябвало да има сгради за обществено ползване, зелени площи, училища и детски градини. Но докато се обсъжда Подробния устройствен план и кадастралната карта всички общински имоти са преминали в частни ръце. 

Но може би най-нелепото тук е, че общината е прибрала по няколко хиляди лева от всеки новодомец тук или общо няколко десетки милиона от сделки с имоти. Да не говорим за постъпленията от строителните разрешителни. Само че сега властите се оправдават, че няма пари за една градинка или тротоар. Сякаш някой иска да дават от личните си средства...

Facebook logo
Бъдете с нас и във