Банкеръ Daily

Общество и политика

Протест на арменци пред посолството на Азербайджан заради конфликта в Нагорни Карабах

Десетки представители на арменската общност в България протестират пред посолството на Азербайджан в София.

На мирната демонстрация протестиращите се обявиха против кръвопролитията в Нагорни Карабах и срещу - „агресорската политика на Баку“ в сепаратисткия регион, който се намира в Азербайджан, но се управлява от етнически арменци.

Двама от протестиращите пред посолството на Азербайджан в София коментираха:

"След 11 дена бойни действия и няколко много страшни нападения над мирни жители, разбити църкви, много разбити къщи, множество цивилни жертви,  всички ние казваме само едно, редно е светът да спази своята дума и да признае независимостта на Карабах".

"Казвам се Айтор Ацинян. Тука от всички точки на България, от цяла България са събрани арменци с една единствена цел да поддържат нашата родина и да покажем, че сме истински патриоти, да покажем на нашите войници, които в момента отдават живота си на границата, че сме заедно с тях, че правим всичко възможно, макар и в чужбина, да им помогнем с каквото можем".

По повод разрастващия се военен конфликт в Арцах (Нагорни Карабах) НФСБ излезе с декларация, в която изразява своята подкрепа за справедливата кауза на арменската страна.

В декларацията се казва:

"Националният фронт за спасение на България заявява своята подкрепа в защита на справедливата кауза на арменската държава и арменския народ по повод военната агресия на Азербайджан в Арцах.

Започналата на 27.09.2020 г. в 6 ч. сутринта мащабна операция на армията на азербайджанските въоръжени сили по цялата граница с Армения и Арцах прерасна във варварски бомбардировки на граждански обекти и населени места, вземайки стотици жертви и ранени.

Тези действия представляват акт на престъпление срещу човечеството, съгласно всички международни конвенции и норми.

НФСБ остро и категорично осъжда непредизвиканата с нищо престъпна агресия спрямо цивилни лица и граждански обекти и призовава за незабавно прекратяване на военните действия и започването на мирни преговори без всякакви предварителни условия във формата на съпредседателите на Минската група. Прекратяването на всякакви военни действия и установяването на мир нямат алтернатива".

Facebook logo
Бъдете с нас и във