Банкеръ Daily

Общество и политика

Просветното министерство провери дисертацията на Николов

През 2005 г. Висшата атестационна комисия (ВАК), пред която предложеният от "Има такъв народ" за премиер на България - Пламен Николаев Николов е защитил дисертация, я е предала в Народната библиотека „Кирил и Методий“ и в тогавашния Централен институт за научно техническа информация (ЦИНТИ). 

Комисията обаче е пропуснала да придружи документа със задължителната информационна карта, която съдържа детайлите, свързани със защитата на научния труд.

Тази информация бе изнесена от Министерството на образованието след проверка, предизвикана от множество запитвания от медии, изразяващи съмнение дали Пламен Николов наистина е защитил дисертация и това е станало по законния ред.

Появиха се дори медийни внушения, че има улики, които доказват, че Пламен Николов не е станал доктор по надлежния ред. Проверката на Министерството на образованието обаче показва, че "уликите" се дължат на промяна в системата, която съхранява базите данни и няколко прехвърляния.  

Освен това обстоятелството, че липсва задължителната информационна карта за труда на Пламен Николов е изрично отбелязано в специален документ (опис на дисертациите, депозирани с номер № 91 от 16 май 2005 г.), който се съхранява в Националния център за информация и документация (НАЦИД) към Министерството на образованието и науката, който е наследник на Висшата атестационна комисия. 

От Министерството на образованието подробно обясняват, че първоначално до 2011 г. основните данни за лицата, придобили образователната и научна степен "доктор", са се вписвали в поддържаната от ВАК документация. През 2011 г. тези данни са били пренесени в "Електронна база данни за защитените дисертационни трудове и списък на хабилитираните лица в България" на НАЦИД.

Данните за Пламен Николаев Николов са пренесени на 3 октомври 2018 г. без никакви промени от първото им прехвърляне на 12 юли 2011 година.

Дисертацията на Пламен Николаев Николов е постъпила в НАЦИД с опис №91/16.05.2005 година от ВАК, като след обработката е била заведена във фонда на библиотеката на НАЦИД през септември 2005 година. През 2016 г. библиотеката на НАЦИД се присъединява към електронния каталог COBISS и след преноса на данните информацията за дисертацията на Пламен Николов може да се види на следния линк: https://plus.bg.cobiss.net/opac7/bib/1262594276#full.

Освен това дисертационният труд на Пламен Николаев Николов е наличен в библиотеката на НАЦИД и Министерството на образованието има готовност да го публикува след изразено писмено съгласие на неговия автор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във