Банкеръ Daily

Общество и политика

Просветното министерство препоръча отлагане на абитуриентските балове

Заради увеличения брой заболели от Covid-19 от Министерството на образованието и науката препоръчаха баловете на абитуриентите да бъдат отложени и да се проведат след края на извънредната епидемична обстановка, която е в сила до края на месеца. 

От просветното министерство коментираха за БНР, че провеждането на баловете става по решение на зрелостниците и училищата и че МОН няма правомощия да ги разрешава, тъй като се провеждат извън учебното време и извън образователните институции. Предвид епидемиологичната обстановка обаче от ведомството излизат с препоръка баловете да бъдат отложени поне до края на месеца. 

"За учениците е важно да отбележат завършването си, но най-важно е тяхното здраве. Разумно е да бъдем сдържани и да продължим да спазваме препоръките и предписанията", посочиха от образователното ведомство. 

Проверка сред зрелостници обаче е показала, че много от тях ще проведат баловете си преди края на извънредната епидемична обстановка, освен ако това не им бъде забранено. Такъв е случаят например при Мартин Минчев от бургаската строителна гимназия "Кольо Фичето". Неговият бал, както и този на учениците от още 2-3 училища в морския град, ще се проведе на 29 юни в хотел в Слънчев бряг.

Абитуриентски балове преди края на извънредната епидемична обстановка са планирали и зрелостници в редица други градове на страната.  А някои от баловете вече се проведоха. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във