Банкеръ Daily

Общество и политика

Просветният министър и ректорът на СУ не виждат проблем матурите да са вход за университета

Просветният министър Красимир Вълчев и ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков защитиха решението на Академичния съвет на Алма Матер приемът в специалност "Право" тази година по изключение да става с оценките от матурите след 12 клас и с общия успех от дипломите за средно образование вместо с приемни изпити.

Министър Вълчев определи матурите след 12 клас като нелесни и надеждни изпити и припомни, че още с въвеждането им преди години целта е била оценките от тях да служат като входни за прием във висшите училища. "Не е вярна тезата, че ще се влиза по-лесно в българските висши училища. Няма, наистина, смисъл, висшите училища да правят втори изпит по голяма част от дисциплините“, изтъкна той.

„Приемът на 300 души от 1000 означава прием на най-добрите 300 кандидати, независимо с какъв изпит става това”, коментира и ректорът на Алма Матер проф. Анастас Герджиков. Той не очаква проблеми с приема на кандидат-студенти, които имат едни и същи оценки на матурите след 12 клас. "Ако накрая вместо 300 приемем 305, понеже последните имат еднакъв бал, това няма да е нито ново, нито опасно”, заяви ректорът.

Професор Герджиков не вижда проблем и с отменения присъствен кандидат-студентски изпит по журналистика. "Мнението беше, още преди да стигнем до тази извънредна ситуация, че този изпит трябва да се преосмисли", обясни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във