Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРОСВЕТНА ИМ И НА СЕВЕРНИТЕ ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ

Правителството раздаде папки с инструкции и на областните управители от Северна България. Журналистите бяха поканени за събитието, но и този път не бяха допуснати до срещата на премиера с областните ръководства.


Едно от нещата, които Иван Костов поискал от своите подопечни, е в дните, оставащи до края на юни, лично да проверят по всички населени места в страната как върви записването за личен лекар. Самите те трябвало да направят своя избор публично, пред очите на хората, за да видят гласоподавателите как стават тези работи.


На областните управители са били представени и няколко елитни бизнеспроекта, за да се ориентират в привличането на финансиране. В София също щял да се проведе образователен курс по темата. Очаквало се областните управи да споделят наученото и с представителите на общинските власти.


Премиерът специално препоръчал да се стимулира откриването на банкови клонове по места. Това щяло да разшири възможностите за отпускане на кредити по проекти за малък семеен бизнес. Такива възможности имало много. Всички банки в момента кредитирали. Някои от тях, като например Банка ДСК, дори имали активни предложения към хората и фирмите за всякакви видове заеми. Чуждестранните банки, според министър-председателя, пък рязко снижили лихвените си проценти и ако те създадат клон в някое населено място, това щяло да е една голяма добрина за цялата област.


Костов призна, че не може да изпълни програмата си за създаване на 250 хил. нови работни места без подкрепата на местните власти. Областните управи трябвало да проконтролират реформата и в териториалните данъчни служби, митниците, поземлените комисии и други.


На въпроса на в. БАНКЕРЪ за повече информация относно доклада на вицепремиера Петър Жотев по случая Едит Гетова, Иван Костов каза, че той е част от предварителната проверка на прокуратурата и обстоятелствата в него не могат да бъдат оповестени. Подобна информация щяла да навреди на бъдещото следствие и съответно на още по-бъдещата защита и обвинение. Документите вече били в ръцете на съдебната власт.


Най-сериозната тема, по която се подготвяло правителството през седмицата, са разговорите с МВФ. Очакванията на премиера са умерено оптимистични. Той не се поддавал на негативизъм въпреки разбирането, че може би това ще е една от най-тежките и трудни мисии на Фонда у нас. Целта обаче била да се промени характерът на политиката с много ясно стимулиране за бизнеса, ръст на икономиката и заетостта. Кабинетът искал да договори с МВФ и рязко намаление на данъчните тежести. Замразените цени на тока и парното също щели да бъдат защитавани. НЕК е силно печеливша фирма, която, ако увеличи цените, ще увеличи просрочията по задълженията на фирмите към нея. По-високи цени означава повече дружества, които не могат да се издължат на НЕК, беше категоричен Костов.


На въпроса дали производителите на електроенергия няма да поискат по-високи цени, министър-председателят отговори, че няма защо да го правят, след като и при сегашните цени печелят добре.

Facebook logo
Бъдете с нас и във