Банкеръ Weekly

Общество и политика

Простотия до шия в пленарната зала

"Мумията" Антон Тодоров в действие.

Българският парламент стигна дъното и дори задълба по време на дебата за прекратяване на процедурата за избор на нов състав на Комисията по досиетата в сряда (4 октомври). Вярно е, че от зората на демокрацията у нас всеки следващ парламент е на по-ниско ниво, с по-малък експертен и интелектуален капацитет, по-скучен, но 44-ото Народно събрание постави своеобразен рекорд по махленски разправии, просторечие и вулгарен език.

Вкарването на тази точка в дневния ред стана по искане на депутатите от ГЕРБ, тъй като заваляха негативни обществени реакции срещу номинираната от тях кандидатура на Антон Тодоров за председател на този орган. Така те дадоха заден ход и предложиха да се проведе широк обществен дебат за по-нататъшната съдба на комисията и членовете й. Преди дни изказаха това свое становище и в специална декларация на парламентарната им група. То беше подкрепено и от премиера и лидер на партията Бойко Борисов, който по-рано в сряда обяви, че решението е дошло заради "напрежението в обществото и отляво, и отдясно".

Вместо да се проведат смислени разисквания обаче, от парламентарната трибуна се разхвърчаха мумии, извънземни, холивудски чудовища, живи мъртви, четоха се стихотворения, посветени на БКП, и като капак на всичката тази простотия  - секс с гащи и без гащи в казармата. Този тон зададе самият Антон Тодоров, очевидно ядосан, че детската му мечта няма да се сбъдне. Той нападна депутата от парламентарната група на "БСП за България" Славчо Велков и го обвини, че бил агент на Държавна сигурност, размаха негова снимка и прочете преснимано листче от досието му, в което се казваха нелицеприятни неща от служебната му характеристика, когато е бил лейтенант в армията. "Това личице не е антитерорист, защото, ако антитерористите го хванат, ще го обичат през гащите", обяви Тодоров по адрес на Велков.

Експертът по сигурност не му остана длъжен, като влезе в неговия тон и стил. "Един български полковник не може да кореспондира с един редник от Строителни войски", започна той и дори обеща 10 000 лв. награда, ако депутатът от ГЕРБ му извади досието на агент на ДС, а не картонче. След което заяви: "Там, където е служил Антон Тодоров, в Герман - в Строителни войски, там без гащи ги минаваха!" От размяната на тези реплики залата се взриви, а от БСП поискаха отстраняване на Тодоров за едно или три заседания заради обидите, включително и към президента, който по-рано беше наречен от него "Румен-Грипен Радев".

Заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която водеше заседанието, отказа да изгони Тодоров, като се аргументира, че вече му е направила забележка за тези думи по адрес на държавния глава, а заради изказването за гащите му е отнела думата. Почти извинително тя се обърна към депутата от ГЕРБ с упрек: "Налага се да ви озаптя, г-н Тодоров!"

Всъщност гневът на Антон Тодоров беше предизвикан от първоначалния коментар на Велков, че с отказа да поддържат кандидатурата му управляващите лишавали обществото от "уникалната възможност начело на комисията да е мумия, същество от друг свят, извънземен". Народният представител от БСП визира изказване на Тодоров в предходните дебати за оставката на Делян Добрев от парламента, в което той се самообяви за мумия, която не се храни и не спи, но винаги се връща за ужас на червените.

В битката се хвърлиха и социалистът Александър Симов, и Спас Гърневски от парламентарната група на ГЕРБ.  "Имаме кандидат, който се самообяви за холивудско чудовище, тъй като мумията, нека да припомним, винаги я убиват накрая. Тя винаги се разтваря на прах, но това е холивудско чудовище. Сега говорим за мумии, премиерът говори за късане на месо, почвам да се чудя ГЕРБ партия ли е, или е епизод от сериала "Живите мъртви", коментира депутатът от БСП. Той уточни, че се е вдъхновил не само от Антон Тодоров, но и от стихосбирка на младия Спас Гърневски. Това пък предизвика самият бивш кмет на Пловдив да излезе на трибуната и да изрецитира свое стихотворение. "Ах моя, Партийо любима, макар проклета и устата, затова, че още теб те има, си карам още аз мандата. Дитирамби нежни ще ти пиша, ще те възпявам, ще ти се обричам, но щом престанеш окончателно да дишаш, пред пътя ти пред ада с кеф ще коленича."

След тази рецитация левият народен представител Георги Свиленски се разтревожи за психическото състояние на Гърневски. Той призова Караянчева да вземе мерки и да извика линейка. "Този човек е за психиатрията или за Правителствена болница. Там имат Спешен кабинет. Вземете мерки и повече не му давайте думата", обяви червеният депутат.

Край на размяната на тези реплики сложи Цветан Цветанов: "Много е смешно, когато някой се изказва, но ние трябва да осъзнаем, че се намираме в парламента. Трябва да се придържаме към темата. Днес започнахме много емоционално. Нека да преминем към гласуване, ако няма смислени предложения", върна той депутатите към действителността. И парламентът спря процедурата за избор на председател, заместник-председател, секретар и членове на Комисията за разкриване на документи и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, т. нар. Комисия по досиетата. Така мандатът на сегашния й състав, начело с Евтим Костадинов, ще бъде удължен, докато се проведе обществено обсъждане, след което да се даде старт на нова процедура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във