Банкеръ Daily

Общество и политика

Прощаваме се с джаз музиканта от световна величина - проф. Симеон Щерев

Проф. Симеон Щерев

За 12.00 часа в столичната църква „Света София” е обявено поклонението пред големия джаз музикант проф. Симеон Щерев, напуснал ни в края на миналата седмица на 76-годишна възраст.

Роденият през 1943 г. в София музикант, популярен в музикалната гилдия с творческия псевдоним Банана, е признат е за един от най-добрите джаз флейтисти в света и е поставян на челните места в ежегодните международни джаз класации.

Правил е концерти със световни имена в джаза като пианиста Чик Кърия, тромпетиста Мейнард Фъргюсън, тромбониста Алберт Мангелсдорф, тромпетиста Кени Уилър, саксофониста Ян Гарбарек.

Списание Jazz Hot пише за него: „Симеон Щерев е солист първа класа. С разнообразен стил - необикновена комбинация от класическа звучност и чистота, неговата фраза маркира основната линия в ансамбловото изпълнение”.

През 1965 г. заедно с елитни български джазови музиканти създават „Джаз квартет Фокус”, с който участват в най-големите джаз фестивали в Европа, реализират и много концерти, грамофонни плочи, записи за БНР и БНТ, филми.

През 1967 г. квартетът получава наградата на критиката на прочутия фестивал в Монтрьо.

През следващите пет години Щерев е провъзгласен за топ флейтист на Европа от „Джаз форум”, „Джаз Подиум” и „Даун Бийт”.

Освен носител на редица международни награди Симеон Щерев е носител и на най-високото отличие на Министерството на културата „Златен век“ и на почетна грамота за големия му принос в развитието на българската култура.

Той има издадени авторски CD в България, реализирал е много записи в чужбина. Дълги години е солист на оркестъра на Българското национално радио.

Проф. Симеон Щерев е автор и аранжор на десетки джазови пиеси, на театрална и филмова музика, като тази за филмите „Лятото, което си отиде”, „Топло”, „Непълнолетие”, „Нашият Шошканини”.

Повече от 40 години проф. Симеон Щерев концертира активно в цяла Европа, САЩ, Канада, Южна Америка, Япония, Индия, налагайки се като невероятен инструменталист и импровизатор. Освен в джазови ансамбли е солист и в камерни, симфонични и оперни оркестри, като се налага професионализма си и в областта на класическата музика.

Още като студент в Консерваторията в класа по флейта, Симеон Щерев активно концертира в България, Германия, Полша, Чехия в областта на камерната музика – със „Софийски солисти“, „Български камерен оркестър”, Квартет „Димов” .

От 1974 г. e преподавател по флейта в Естрадния отдел на Национална музикалната академия „Панчо Владигеров”. Провел е множество семинари и ателиета паралелно с участията си в международни джаз фестивали, както и майсторски класове в България, Швейцария, Полша, Гърция, Южна Корея. Студенти на професора са членове на джаз състави, симфонични оркестри, а някои са преподаватели у нас и в чужбина. Те го определят като много интелигентен и с чувство за хумор. Във филма от поредицата „Умно село”, озаглавен „Двойнственият живот на С.Щ.”, Симеон Щерев казва: „Искам да бъда перфектен музикант, актьор и кулинар!”

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във