Банкеръ Daily

Общество и политика

Пропуски в законодателството са позволили част от колекцията на Божков да остане без нужните документи

Част от колекцията от артефакти на бизнесмена Васил Божков е останала без необходимите документи заради пропуски в законодателството. Това стана ясно от изявление на министъра на културата Боил Банов.

Министерството на културата ще направи щателна проверка на античните предмети от колекцията на бизнесмена Васил Божков, стопанисвани от фондация "Тракия", след като Върховната административна прокуратура възложи тази задача на ведомството. Това увери пред журналисти в Народното събрание министърът на културата Боил Банов. Проверката обаче няма как да приключи за два месеца, тъй като предметите, които трябва да се проверяват, са 2700.

Проверката е свързана с изясняване на множество обстоятелства за произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности. Вече е сформирана и работна група между министрите на културата и вътрешните работи Боил Банов и Младен Маринов и главния прокурор Иван Гешев срещу трафика на културни ценности.

Министър Банов внесе повече яснота за колекцията на Божков като обясни, че досега това, което е излагано и е излизало извън страната, са 212 предмета, които са в частния музей на Васил Божков. Те са категоризирани и регистрирани, но останалите не са.

"Тези 2700 предмета, а те вероятно са и повече, те не са част от колекцията на частния музей", каза Банов. Министърът на културата подчерта, че проверката ще е всеобхватна. "От това какви документи са предоставени за придобиване до характера на предметите, до реалната им стойност, дали са истински", обясни той.

От думите му стана ясно още, че документалният анализ на тези артефакти ще бъде направен бързо, но не и тяхната идентификация. "Вероятно ще продължи и повече от два месеца, защото сигурно ще се наложи да ползваме и лаборатории в Европа", поясни министърът.

Пропуски в Закона за културното наследство са позволили частни колекции да останат без цялостна документация, призна Боил Банов, като артефактите се дават за регистрация, но не и за идентификация. "Законът е дал такава вратичка. Имаше такава мантра: "Дайте да им дадем възможност каквото както са придобили да го обявят и да стане легално. Само че те го обявиха много хитро. Подават документи, че ще го дадат за анализ, ама не го дават", разясни министърът на културата.

На въпрос дали ще има конфискувани предмети на Божков, Боил Банов отговори така: "Конфискуването на част от предметите законът за културното наследство не го касае. Ние трябва да уточним за предмети, особено за които имаме съмнение, тяхната автентичност".

Припомняме, че тази сутрин Върховната административна прокуратура нареди проверка за идентификацията и регистрацията на колекцията антични предмети, стопанисвани и изложени в частен музей от фондация "Тракия“. Проверката е свързана с изясняване на множество обстоятелства, свързани с произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности, се казва в съобщението на държавното обвинение.

От него става ясно, че изпълнението на проверката е възложена на министъра на културата Боил Банов. Тя трябва да приключи до два месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във