Банкеръ Daily

Проф. Костадин Ангелов:

Промяната на ваксинационния план ще забави темпото на имунизиране

„Д-р Кацаров от човек, който се съмняваше в качеството на ваксините, стана лекар, който носи отговорност за здравето на българските граждани“. Това обяви на брифинг доскорошният здравен министър и член на ИК на ГЕРБ проф. Костадин Ангелов. Той прогнозира, че с промяната на ваксинационния план България драстично ще намали темпа на имунизиране срещу КОВИД-19.

„Това, което ме притеснява, е заповедта, която днес е издадена. С новата организация сериозно ще се компрометира темпото, което беше постигнато във ваксинацията. Ще ни отделечи от колективния имунитет, към който Кацаров даде заявка, че се стреми. При условие, че имаме ваксини, които стоят на склад, кое налага изкуственото задържане на темпа на ваксинацията от 35-40 хил. души на ден?”, попита проф. Ангелов.

Костадин Ангелов опроверга и няколко твърдения, които здравният министър направи по-рано днес. „България и страни като Германия, Италия, Нидерландия, Полша, Гърция, Румъния, Латвия, Унгария, Сърбия, Турция стартираха ваксинационните си кампании с приоритетно имунизиране на медицинския персонал - лекари, мед. сестри, санитари. Ваксинирани български граждани над 60-годишна възраст към момента са 543 897 души. Това са половината от всички хора с поставени поне една доза ваксина срещу КОВИД-19. Всички лични предпазни средства и дезинфектанти са доставени в съответните изборни администрации повече от две седмици преди деня на парламентарния вот (на 16-ти, 17-ти, 18-ти март)“, уточни членът на ИК на ГЕРБ.

По-рано днес служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви приоритетна ваксинация за възрастни и хронично болни хора и отправи апел към гражданите да се имунизират срещу COVID-19. Кацаров е издал нареждане всички ваксинационни пунктове от понеделник до четвъртък да ваксинират хора над 60-годишна възраст и такива с тежки хронични заболявания. В останалите дни от седмицата ще се ваксинират всички желаещи по реда на записването. Този ред ще бъде валиден за следващите два месеца.

Следващите мерки, обявени от служебния здравен министър, са  регионалните здравни инспекции да осигурят доставката на ваксини до общопрактикуващите лекари, както и да организират мобилни екипи за ваксинация на тежко болни и такива на отдалечени места. Съдействие при нужда ще се оказва от социалните служби, МВР, областните управители, кметовете и здравните медиатори.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във