Банкеръ Daily

Общество и политика

Промяната идва, но бавно и мъчително

За първи път от 2005 година в София ще има балотаж за кмет, а независимият кандидат, издигнат от гражданско сдружение, Борис Бонев беше изненадата на вота в столицата, като събра 10% от гласовете. Той и Гергин Борисов ще бъдат и първите независими общински съветници след 1990-а. Тези два факта ясно показват, че 14-годишното управление на ГЕРБ в столицата доста е омръзнало на хората, а и не всички грешки са простими. Сборният резултат на Мая Манолова, Борислав Игнатов и Борис Бонев е по-голям от този на Йорданка Фандъкова. Така желанието за промяна е видимо, но стъпките са все още плахи. Е, има и поправителен изпит другата неделя.

Желанието за промяна проличава и от ситуацията в редица други градове. Не е изненада, че ще има втори тур в Пловдив. Изненадата е, че на него заедно с претендента на ГЕРБ Здравко Димитров ще отиде кандидатът на местната коалиция „Съюз за Пловдив” - Дани Каназирева, а първоначалният фаворит Славчо Атанасов (НФСБ, ВМРО) остана трети. Очевидно смяната на кандидата за кмет на Града под тепетата от Бойко-Борисовата партия се оказа печеливш ход. И да припомним, че Дани Каназирева беше общински съветник от ГЕРБ в първия мандат на Иван Тотев, но напусна групата със скандал, недоволна от това, което се случва. Така че пловдивчани другата неделя ще имат не по-малко тежка задача от тази на софиянци.

Балотаж ще има и в Русе. Там пробив направи БСП. Депутатът Пенчо Милков е първи на първия тур. И там ГЕРБ смени кандидата си с училищната директорка Диана Иванова, но очевидно двумандатното управление на Пламен Стоилов, който беше низвергнат като Цветанов човек, е оставило доста лоши спомени на русенци.

Втори кметски тур се очертава и в Благоевград, където един от галениците на Бойко Борисов – Атанас Камбитов, се оказа, че не е толкова любим на съгражданите си. На него във врата му диша независим кандидат – Румен Томов.

И независимо от традиционните хвалби на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, че победата им над БСП била безапелационна, разклащането на властта се усеща. Управляващата партия печели кметските места на първи тур само в четири областни града – Бургас, Стара Загора, Велико Търново и Варна. И докато в първите три града хората харесват кметовете си, които се справят добре с работата си, то случаят в морската ни столица е по-особен – там просто срещу Иван Портних няма никой, останалите кандидатури са изключително слаби. За останалите градоначалници ГЕРБ ще трябва да се бори на втори тур, на повечето места с БСП. И никак не е изключен вариантът "всички срещу ГЕРБ".

Всъщност тази неделя беше направена първата стъпка за промяна на статуквото в страната. Въпросът е дали следващата уморените от едно десетгодишно управление граждани ще намерят смелост да направят и втората крачка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във