Банкеръ Daily

Президентът Румен Радев:

Промяната е неизбежна. Всяко упорство на управляващите само задълбочава кризата

Масовият протест принадлежи на всички граждани. На площадите днес не са нито контрабандистите, нито мафията, а българският народ, който е единственият суверен по силата на Конституцията и е твърдо решен да си върне държавата. Призовавам всички на площада днес да не се поддават на провокации. Това написа президентът Румен Радев на страницата си във Фейсбук.

Протестиращи срещу правителството се събраха и днес пред парламента (сградата на бившия Партиен дом) с настояване за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. За днес т. нар. Отровно трио обяви „Велико народно въстание” – 2, след проведените на 2 септември масови демонстрации.

„Моралната ни победа като общество ще е в това да съхраним гражданския мир, въпреки обидите, провокациите и демонстративното погазване на демократичните принципи от загубилата всякакво доверие власт. Промяната е неизбежна. Всяко упорство на управляващите само задълбочава кризата”, написа още държавният глава.

 

Ето пълния текст на изявлението на Румен Радев:

Масовият протест принадлежи на всички граждани. На площадите днес не са нито контрабандистите, нито мафията, а българският народ, който е единственият суверен по силата на Конституцията и е твърдо решен да си върне държавата.

Призовавам всички на площада днес да не се поддават на провокации. Отговорността за предотвратяването на инциденти, за живота и здравето на протестиращите и на редовите униформени служители носи ръководството на МВР.

Нека всички участници в събитието – граждани, полицаи и жандармеристи – не забравят, че сме българи. Че призванието на униформените е да бдят над сигурността на гражданите. Че насилието между власт и граждани няма място в онова бъдеще, за което всички почтени хора се борим и ще постигнем.

Моралната ни победа като общество ще е в това да съхраним гражданския мир, въпреки обидите, провокациите и демонстративното погазване на демократичните принципи от загубилата всякакво доверие власт.

Промяната е неизбежна. Всяко упорство на управляващите само задълбочава кризата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във