Банкеръ Daily

Илияна Йотова:

Промяна в отношенията между САЩ и Китай ще има

Не само ние, но и мнозина международни наблюдатели смятат, че ще има промяна в отношенията между САЩ и Китай. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на онлайн конференцията „Балканите в стратегическата визия на Китай“.

Йотова обясини и припомни, че мащабната стратегия за инвестиции на Китай преди 2012-2013 г. започна в период, в който сегашният вече президент на САЩ и президентът на Китай са били в позицията си на вицепрезиденти и са се срещали много често, защото такава беше политиката на Барак Обама – за по-сериозно сближаване. "Така че те имат и свой личен контакт, своя история във воденето на разговори и преговори“, допълни тя.

По думите на вицепрезидента дискусията е истинско предизвикателство.

„Тя щеше да бъде много по-различна не само преди 10 години, а защото тя е много по-различна и от дискусията, която би се провела буквално преди няколко месеца или дни. Заедно с моя екип я нарекохме дискусия по стратегическа география – нещо, което може да промени със своите резултати и начина, по който се развиват процесите, действителността, в която живеем, в много точки на света“, посочи Илияна Йотова.

Според нея темите, които съставят рамките на дискусията, са основно четири: изборите в САЩ и избора на Джо Байдън за президент, стратегическата визия на Китай „Пътят на коприната“, отношенията между Европейския съюз и Китай , както и отношенията с Китай в контекста на коронавирус кризата.

Вицепрезидентът отбеляза, че програмата „Един пояс, един път“ е много широкомащабна инвестиционна програма и припомни, че тя обхваща в най-добрия си период около 140 държави в целия свят с множество проекти и сериозни глобални инвестиционни проекти – "неща, които до този момент не са правени в света – един мащабен проект за свързаност, който китайската държава прави преди около десетина години“, категорична бе Йотова. 

Тя посочи, че Китай се е обърнал повече към европейските страни, развивайки компенсаторен механизъм за по-голяма сигурност и устойчивост на инвестициите след замразените търговски и митнически отношения между страната и САЩ. По думите на вицепрезидента всички тези отношения трябва да бъдат поставени и в контекста на коронавирус кризата.

„Не съм привърженик на тези хора, които смятат, че трябва да обясняваме всичко на този свят с пандемията. Така или иначе, има конкретни резултати от начина, по който се осъществяват проектите по „Един пояс, един път“ и то в негативна посока вследствие на кризата. Даже се говори за спад с около 16 % на проектите на Китай, които би трябвало да бъдат реализирани в различни точки на света, които са само подготвени за реализация, но очевидно няма да видят бял; свят“, допълни Йотова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във