Банкеръ Daily

Татяна Дончева:

Промяна ще има в работата на прокуратурата със смяната на Гешев

Войната между институциите е явна за всички. По разследването за злоупотребите на „Хемус“ се видя професионалната неграмотност от страна на прокуратурата. Тя затвърди, че не иска да разследва движението на парите. Изясняването на истината е свързано със свидетели, прокуратурата не иска да разследва, защото нямало убедителни доказателства. Това е несериозно разследване. Това е бойкот на процеса.

Това заяви лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева пред БТВ.

„ГЕРБ не могат да съдят вътрешният министър Бойко Рашков, защото юридическите лица не могат нито да бъдат обиждани, нито клеветени. Това е просто даденост“, изтъкна Дончева, която е виден юрист.

Според нея войната между институциите е неизбежна. „Трябва да бъде отстранен главният прокурор Иван Гешев. Трябва да бъдат извадени напред хора, които могат да си вършат работата. Нужна е предсрочна промяна на ВСС, събирането на сериозна квота, за да се случи това, и не на последно място промени в Закона за съдебната власт. Не вярвам във фигурата на специален прокурор, който да разследва главния прокурор. Трябва да се върви към изграждане на работеща, ефективна прокуратура с кадри, имащи афинитет към правосъдието“, обясни Дончева.

Тя подчерта изключителната важност на кадрите, за да се случат заявените промени.

„Съществена промяна ще има в работата на прокуратурата само със смяната на Гешев“, убедена е тя.

Татяна Дончева коментира и проверката срещу нея за за корупция. „Аз съдя Тошко Йорданов. Те могат да си търсят под вола теле и стадо телета, но фактите не могат да се променят. Аз не съм предлагала пари. Аз съм отишла, за да им давам съвети“, разясни Дончева.

„Слави Трифонов и компания не желаеха да има правителство. Защо смятаха, че това ще е в тяхна полза не разбирам. Те правеха всичко възможно, за да провалят всякакви преговори. Поставяха условия, които нямаха нищо общо с живия живот. Те са приключили, няма какво да покажат в новото правителство. Създадено е правителство от 4 партии, които искат поне за няколко месеца да премахнат модела на управление на ГЕРБ. Тези три седмици показват, че има много сериозен кадрови дефицит. Така не е възможно да се стигне до успех“, каза лидерът на „Движение 21“.

Дончева предупреди, че изявленията на Слави Трифонов по темата „Северна Македония“ ще доведат до още проблеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във