Банкеръ Daily

Общество и политика

Промяна на противоепидемичните мерки - най-рано през февруари

"Обмисляме промяна на мерките. Тя ще стане най-рано от началото на февруари. Към настоящия момент единственото нещо, което ще бъде променено, са практиките в системата на средното и висшето образование." Това обяви здравният министър Костадин Ангелов, който посрещна първата пратка с 2400 дози от ваксината на „Модерна“.

От 25 януари ще започне масово тестване на българските учители, за да се установи скритата заболеваемост сред тях. Така ще се прецени каква е готовността на системата да за връщане към частично присъствено обучение на учениците. 

Масовото тестване на учителите в страната ще се прави с антигенни тестове.

"Имаме готовност да ваксинираме и желаещите в секционните избирателни комисии на предстоящите избори, като основната ни цел е ваксинирането на участниците в т.нар. мобилни секции, тъй като те ще имат основната задача да осъществяват гласуването на карантинираните лица", поясни министърът.

"Ако знаем конкретната дата на изборите, ще може да представим до месец-месец и половина конкретния медицински протокол. Ако говорим за избори на 28 март, ситуацията ще е една. Ако говорим за избори през май, ситуацията ще е друга. Няма в света агенция или учен, който да може да предвиди", посочи Ангелов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във