Банкеръ Daily

Димитър Делчев:

Промените за финансирането на партиите са гасене на пожар с бензин

Председателят на Движение "България на гражданите" Димитър Делчев смята, че има много основания да бъде наложено вето върху приетите тази седмица законови промени за финансирането на политическите партии.

На кръгла маса, организирана от фондация "Конрад Аденауер", Делчев заяви, че подобни промени трябва да се приемат след постигането на обществено съгласие. "Тези промени приличат по-скоро на гасене на пожар с бензин. Ние в Движение "България на гражданите" сме мислили и смятаме да предложим на всички народни представители един модел на финансиране, който се основава на регресивната скала за субсидиране на политическите партии. Всеки глас за една политическа партия има различна стойност. Така например до 150 000 гласа всяка партия да получава по 10 лева на глас, от 150-хилядния до 250-хилядния субсидията да пада с 1 лев".

Ваня Нушева от "Прозрачност без граници" също коментира приетите набързо поправки в Закона за държавния бюджет. "Начинът, по който бяха извършени промените и съдържанието на тези промени налагат продължаване на дискусията, правилното място на подобна регламентация в закона за политическите партии", посочи тя.

Изпълнителният директор на „Галъп” Първан Симеонов е на мнение, че след време политиците може и да преосмислят взетото тази седмица решение. "Изискваше се много повече обмисляне. Трябваше да има ревизия на партийната субсидия, но не и в такива крайни размери. Това, което сега правим, е не просто връщане назад. То е легитимиране на порочни практики", подчерта политологът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във