Банкеръ Daily

Общество и политика

Промените в ЗУТ - зелена светлина за гаражи от кори за яйца

Както БАНКЕРЪ вече писа, гласуваният на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройството на територията (ЗУТ) изненада неприятно гилдиите на архитекти и еколози. Причината – липса на предварително обсъждане и оценка на въздействие на приетите промени, недопустим начин на тяхното разглеждане в Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление (с делегиране на права на отсъстващи депутати да гласуват), но най-вече фактът, че с тях се нарушават конституционните права на гражданите.

„Последиците няма да се проявят веднага, но ще засегнат всички“ – обяви на специална пресконференция в БТА, която се проведе по-рано днес, председателят на УС на Камарата на архитектите в България - арх. Владимир Милков.

Той обясни, че още преди гласуването на промените на второ четене са били изпратени писма до министър-председателя, до председателя на Народното събрание, до министъра на регионалното развитие и благоустройството предвидените текстове да бъдат снети от разглеждане, но това не се е случило. Ето защо от Камарата на архитектите, подкрепени и от други браншови организации, като Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП), Съюза на архитектите в България, Съюзът на ландшафтните архитекти, Българска асоциация на архитектите и инженерите консултанти, Сдружението на архитектите проектанти в защита на авторското право в архитектурата, са приели обща декларация с искане за връщане и повторно разглеждане на законодателните промени в парламента. Те се  обръщат към президента на Република България с настояване да наложи вето на гласуваните промени и да ги върне за повторно обсъждане.

От Камарата на архитектите подчертават, че исканията им не са политически и не са свързани с предстоящите избори.

А ето къде са основните проблеми - общините се освобождават от своето задължение да прилагат регулацията, да отчуждават, като прехвърлят този си ангажимент върху плещите на собствениците и най-вече на строителите предприемачи. Това не би било проблем за големите инвеститори, но на по-малките ще се отрази пагубно. Дали това е било умисъл на законодателя, не би могло да се твърди със сигурност, но очакваният ефект ще бъде още по-сериозно окрупняване на бизнеса на големите строителни предприемачи и оскъпяване на инвестиционния процес.

Има и други спорни моменти в промените, които арх. Владимир Милков нарече популистки. Това е така нареченото разрешаване на строителство без проект. Целта била да се облекчи административната тежест. Ще се получи така, че ако искате да си построите навес и да си направите основен ремонт на покрива, вие няма да имате нужда от проект, а от разрешение за строеж, придружено от становище.

Така някой ще си копае кладенец на 50 сантиметра от комшията, друг ще си направи кокошарник на оградата, гараж от кори за яйца и найлони.

Трети, благодарение на новия член 24.3, ще има свобода да си сложи "покривче", различно от това на съседа, въпреки че живеят в една сграда. И всичко това ще се случи на фона на призивите на председателя на Европейската комисия – Урсула фон дер Лайен и на българския еврокомисар Мария Габриел за нов „Баухаус“ и за създаване на екологична, устойчива и естетична жизнена среда за всички, в която отговорна роля ще имат архитекти, художници и проектанти. Стана ясно още, че за сметка на новия член 24.3 ще отпадне 24.4, за който е публична тайна в професионалните среди, че някои проектанти, работещи с големи архитектурни бюра, не го прилагат достатъчно съвестно. Това създава затруднения на одобряващите инстанции, а "недобросъвестните" се измъкват, тъй като имат възможности да упражняват някакъв натиск върху главния архитект. И така се стига до решението проблематичният член от ЗУТ да отпадне.

От своя страна Арх. Борислав Борисов - зам.- председател на УС на Камарата на архитектите в България обърна внимание, че с промените се влошават условията за упражняване на професията на архитектите. От една страна съвсем спекулативно вносителите на промените твърдят, че с тях ще се намалява височината на сградите. Това според арх. Борисов не е вярно. Причината - кота било при всички случаи е фиксирана с подробния Устройствен план и тя остава постоянна величина, докато същевременно отстоянията между съседите ще се намаляват при практическото въвеждане на приетите разпоредби. Оттук произтичат и рисковете  върху екологията и озеленяването – ще има по-малко въздух, по-малко отстояние между съседите.

Арх. Борисов посочи и че с промените се постановява и регламентира да не се издава разрешение за строеж, когато не е приложена уличната регулация.

Тук обаче възниква въпросът – а чие задължение е уличната регулация? По силата на ЗУТ това е задължение на общините. Те обаче са решили, че ще прехвърлят това свое задължение върху частни лица. Оттук и рискът за стопиране на част от бизнеса, като последствията ще са усложняване на инвестиционния процес – с последващо оскъпяване и увеличаване на административната тежест. По-конкретно арх. Борисов разясни, че процедурата по спиране на разрешенията за строеж по силата на сега приетите промени, не означава, че няма да бъдат повдигани съдебни процедури.

Като следващ акцент арх. Борисов определи ограничението, заложено в сегашните промени, по силата на което няма да се разрешава въвеждане на обектите в експлоатация, при положение, че не са изпълнени благоустройствените дейности. Но въпросът е чие е задължението за извършването на тези благоустройствени дейности – улица, канализация, водопровод, електроснабдяване? Ясно е, че отговорът е общината, но със сегашните промени в ЗУТ тя бяга от тези си отговорности.  

Борис Милчев - юридически съветник на Камарата на архитектите в България – подчерта, че едно от най-проблематичните неща при промените в ЗУТ е, че те не са обсъдени с експертите, а са се появили в последния момент. Те дори не са били внесени от народни представители (те и Министерският съвет имат право на законодателна инициатива), а са предложение на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във