Банкеръ Daily

Общество и политика

Промените в трудовото законодателство да бъдат добре обмислени, предупреждават синдикати и работодатели

КНСБ апелира към депутатите, които обсъждат на второ четене Закона за мерките по време на извънредното положение да не приемат текст, с който се предоставя възможност на работодателите едностранно да пускат в неплатен отпуск работниците и служителите си. Това ще лиши работещите от възнаграждения, предупредиха и от Българската стопанска камара.

“Трябва да се гарантират трудовите доходи на всички работещи в тази тежка ситуация, а подобна промяна в законодателството ще ги лиши от възнаграждения”, коментира пред БНР националният секретар на КНСБ Величка Микова.

„Ние искаме освен заетостта да се запази, да се запази и възможността работникът и служителят да получава трудов доход в целия период на така обявеното извънредно положение“, допълни тя.

Директорът на правната дирекция в Българската стопанска камара Мария Минчева апелира внимателно да бъде обмислен цялостният ефект от въвеждането на подобни мерки в трудовото законодателство. „Тези служители ще останат без всякакви възнаграждения, без всякакви доходи – тези, които са в неплатен отпуск. И нормалният ефект е те да поискат да бъдат съкратени”, предупреди тя. И допълни, че работодатели, които ще се отнесат с разбиране към служителите си и към екипа си, биха ги освободили, за да могат да получават обезщетения от борсата.

„Защото тези хора ще продължат да получават сметки, ще продължат да имат задължения към банките. И всъщност се получава ефекта на доминото“, посочи Минчева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във