Банкеръ Daily

Асен Василев:

Промените в плана за възстановяване са положителни за страната

Енергийните мощности "Бобов дол" и "Брикел" трябва да бъдат затворени заради Националния план за възстановяване и устойчивост, потвърди вицепремиерът Асен Василев на заседание на ресорната парламентарна комисия. На 15 март се очаква техническото одобрение на плана, с което може да започне възлагането на проекти по него още преди официалното му подписване, подчерта Василев и оцени последните промени в плана като "положителни за страната ни", особено с оглед ситуацията в Украйна.

"Тя би се отразила изключително много, ако бяхме приели затваряне на мощности в Маришкия басейн и изграждане на парогазова централа. И двете, имайки предвид  какво се случва в момента, са изключително грешни решения", посочи той.

Централите в Маришкия басейн няма да бъдат затваряни, каза още вицепремиерът. В плана за възстановяване се включва и изграждане на мощности за съхранение на електроенергия чрез батерии, като дружеството ще е под шапката на Министерството на енергетиката, коментира Асен Василев и допълни, че това е въпрос "на национална сигурност":

"Ние няма как да заложим нашата енергийна система на един гигават складиране на електроенергия без да имаме локално ноу-хау за поддръжка, възможност за заместваеми мощности, ако някоя от тях излезе от строя и възможност, в случай на прекъсване на глобалните доставки и пътища за комуникации, на местна почва да поддържаме този парк", обясни вицепремиерът.

Програмата за подпомагане на бежанците е написана на база фактически направени разходи. В момента не можем да кажем колко хора ще влязат и ще подадат документи за временна закрила и съответно ще могат да се възползват от тази помощ. Това каза министърът на финансите Асен Василев в изявление пред медиите.

Той коментира и темата за зърното у нас.

"Забрана за износ няма. Текат проверки така че да сме сигурни, че всички процедури са спазени. Ние имаме достатъчно зърно, но на международните пазари ситуацията е критична. Трябва да сме сигурни, че всичко е спазено преди зърното да напусне страната", каза още финансовия министър. 

Асен Василев заяви, че през лятото може да очакваме финансиране от Плана за възстановяване.

"На база изпълнението на проектите ние ще видим кои може да не могат да бъдат изпълнени в срок. Те може да отпаднат. Ако успеем да изпълним всички, ще ги дофинансираме с национално финансиране", отбеляза Василев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във