Банкеръ Daily

Бойко Борисов:

Промените в ИК обслужват интересите на президента Радев

Между 70 и 80 милиона лева ще струва провеждането на предсрочни парламентарни избори, каза финансовият министър в оставка Кирил Ананиев на работно съвещание при премиера в къщата му в Банкя.

Според министър-председателя в оставка Бойко Борисов предложенията за промени в Изборния кодекс, както и решенията на новото парламентарно мнозинство през последните дни, обслужват интересите на президента Румен Радев.

"Да закриеш КПКОНПИ с делата вътре, със запорираните за стотици милиони левове сметки, които в момента, в който паднат, ще бъдат изтеглени в чужбина и може би с тях ще се плащат следващите избори, и парламентарни. Аз, доколкото разбирам вече, тях парламентарните не ги интересуват. Всичко е в помощ на Радев за президентските избори", отдаде се на разсъждения Борисов.

Той се обърна към лидера на партия „Има такъв народ“ Слави Трифонов с думите: "Г-н Трифонов, партиите на статуквото пак ще са в парламента - и БСП, и ДПС. И пак без тях няма да можеш! Тогава пак ще излезем и ще кажем: "Не, не, пак избори правим". Ама през това време държавата ще лети надолу".

По-рано днес премиерът в оставка заяви, че България ще бъде безкомпромисна при заплаха за националната сигурност. Днес министерството на външните работи покани на среща посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

Вчера прокуратурата обяви, че 4 взрива във военни складове в България през последните 10 години вероятно са били извършени от офицери от Главното разузнавателно управление на Русия. Днес Борисов коментира:

„За радост Руската федерация има много сериозен посланик в България. Нашият стокообмен с тях расте и това е прекрасно! Дали сме възможност по нашите газови тръби да си прекарват, срещу транзитни такси, газ. Но съм им казал ясно: „Няма да шпионствате в България“! И там сме безкомпромисни. Много преди чехите, много преди други ние сме работили. Партньорските служби знаят откога работим! В  дружбата, православието, църквата – във всичко това те са наши приятели, няма да шпионстват тука“.

Вицепремиерът в оставка Екатерина Захариева заяви, че България се стреми да развива нормални отношения с Русия и направи коментар по повод разговора с руския посланик. "Но винаги, когато се засяга националната сигурност на РБ и се извършват действия в нарушение на международните ангажименти на двете страни, ние реагираме, така, че ще имаме сериозен, надявам се честен разговор", каза тя.

След оповестеното от българската прокуратура, руският външен министър Сергей Лавров заяви, че България е успяла да надмине дори и Чехия в обвиненията си към Кремъл. Лавров на шега отбеляза, че Русия все още не е обвинена само за убийството на херцог Фердинанд в Сараево и за началото на Първата световна война.

Facebook logo
Бъдете с нас и във