Банкеръ Daily

Ева Майдел:

Промените в ЕС след кризата трябва да засилят икономиката

„Възстановяването от настоящата криза ще е съпроводено от промени в държавите от ЕС – засилване на стратегическата ни автономност, устойчивостта и природосъобразните политики, дигитализацията. Те не трябва да ни плашат, а да ги използваме за засилване на ръста на икономиката и повишаване на качеството на живот на европейците. Това заяви българският евродепутат Ева Майдел пред председателя на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер. По думите за целта трябва да се преведат целите на разбираем за гражданите език, т.е. вместо да се говори абстрактно за здравеопазването, да назоват конкретни цели като лечение на онкологичните заболявания или намаляване на зависимостта за лекарства от трети страни.

Разговорът беше част от срещата на Вебер с Мрежата на младите депутати от ЕНП, чийто координатор е Ева Майдел. На онлайн дискусията бяха представени резултати от инициативата за разговори между евродепутатите и световни експерти от различни области, които очертаха мерки за справяне със здравните и икономическите последици от Covid19.

Манфред Вебер оцени високо инициативата и се ангажира да включи основните изводи от дебатите със специалистите в позициите на най-голямата група в ЕП – ЕНП.

„Не е нужно ЕС да се намесва във всяка сфера на живота, а да се концентрира там, където има компетентности и може да повлияе най-съществено. В диалог с гражданите, в ЕНП работим по конкретна визия как да изглежда Европа след 10, 20, 30 години, за да имаме план за реализирането на целите и приоритетите. Само тогава можем да разчитаме на ангажираността на европейците с развитието на ЕС“, допълни Ева Майдел по време на дискусията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във