Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРОМЕНЯМЕ ПОВЕДЕНИЕТО СИ КЪМ МАКЕДОНИЯ

Няма промяна на политиката между България и Македония, но може би има известна поведенческа промяна, заяви външният министър Соломон Паси след срещата при президента, посветена на кризата в Македония. Промяната се изразява в по-спокойно, по-умерено поведение без излишна драматизация, уточни още външният министър. Причината е, че България не може да бъде посредник в един конфликт, в който не е поканена да играе такава роля и всяко самонатрапване за посредничество е контрапродуктивно, смята Паси. Според него страната ни работи в много тесен синхрон с НАТО, Европейския съюз и международните институции. Подобна позиция беше изразена от посланика ни в Скопие Александър Йорданов още след срещата на шефовете на българските дипломатически мисии в чужбина с премиера и външния министър, проведена отново при президента. Според Йорданов, поведението на България трябвало да бъде по-умерено и сдържано, без излишна инициативност.
На 3 август при държавния глава дойдоха премиерът Симеон Сакскобургготски, министърът на външните работи Соломон Паси, вътрешният министър Георги Петканов и министърът на отбраната Николай Свинаров, както и шефът на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров, на Национална служба за сигурност Атанас Атанасов и на военното контраразузнаване Ангел Кацаров.
Срещата не е продиктувана от някаква специална причина, която би могла да породи особена тревога в българското общество, каза още в началото на разговорите президентът. - Събрахме се днес, защото след сформирането на правителството нито една от проведените при държавния глава срещи не е посветена само на темата за Македония, поясни Стоянов.
След близо два часа разговори премиерът Симеон Сакскобургготски в свойствения си стил заяви: Обсъдихме някои спешни, по-интересни развития, но всичко е в тона на това, което президентът пожела - да ни запознае, няма нищо извънредно и драматично. Има обща позиция по въпроса, допълни Симеон. Явно представителите на изпълнителната власт и президентът са се обединили около мнението България да коригира ролята си на активен посредник и да се въздържа от нови инициативи.
По предварителна информация шефовете на службите трябваше да се отчетат през първия половин час на срещата, но останаха вътре повече от час и половина, а след това не дадоха изявления пред медиите. На излизане от президентството Димо Гяуров заяви, че в момента въпросът за преструктуриране на службите не е актуален и не е бил обсъждан на срещата. Неотдавна Бриго Аспарухов от БСП предложи НРС да мине от подчинение на президентството към изпълнителната власт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във