Банкеръ Daily

Михаил Екимджиев:

Промени в НПК ще разграничат косвените жертви по закона „Магнитски“

Адвокат Михаил Екимджиев

Необходимо е да се приеме изменение в Наказателно-процесуалния кодекс, в което да бъде записано, че информация като тази по закона „Магнитски“ е законен повод за образуване на досъдебно производство, коментира адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права. 

„Прокуратурата да бъде задължена в такъв случай да разследва тези сигнали. Едно такова разследване би фокусирало наказателната отговорност върху конкретни лица, така ще  се персонализира абстрактната вина и ще се даде право на защита на обвинените лица. Защото от правозащитна гледна точка това е много странна ситуация, при която стотици лица са включени в някакви списъци, търпят изключително тежки репутационни щети, но на този етап няма как да се защитят ефективно. Служебният кабинет прави това, което може и е длъжен да направи, за да предпази публичния ресурс, държавите фирми, нашите пари от „изгаряне“ покрай тези лица и техните бизнеси, които са включени в списъка „Магнитски“, коментира в понеделник адвокат Михаил Екимджиев пред БНР.

Според него българските институции в такива ситуации не са свикнали да действат балансирано, като с лазерен хирургически скалпел, подчерта юристът и даде пример с налагането на запори от банките.

„Най-често те действат като със сърп и чук и покрай сухото гори и суровото. Може да се стигне действително до разграничаване между тези, които имат за какво да бъдат наказани и тези, които са потенциални косвени жертви“, заяви адвокат Екимджиев. „За да бъдат минимизирани щетите и рисковете от осъждане на държавата след това.“, каза още експертът. 

Миналата седмица допълненият от българското правителство "черен списък" по закона "Магнитски" бе атакуван от всички основни включени в него лица - Делян Пеевски, Васил Божков и конкурентите му братя Найденови.

Делян Пеевски е атакувал пред Върховния административен съд (ВАС) решението на правителството, свързано със санкционираните от САЩ за корупция по закона "Магнитски",  а партията на Васил Божков "Българско лято" пък още в началото на юни внесе жалба във ВАС  срещу предварителното изпълнение на решението на МС за списъка. Крупните играчи в хазартния бизнес Цветомир и Боян Найденови, както и баща им Стефан, са подали искане до правителството за изключването им от списъка.

На 14 юни Софийският градски съд  разпореди намиращата се в несъстоятелност бивша лотария на Васил Божков ("Ню Геймс" АД) да бъде извадена от листата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във