Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА - С 3/4 ОТ ДЕПУТАТСКИТЕ ГЛАСОВЕ

Както се и очакваше, поправките в конституцията ще се смятат за приети, ако за тях са гласували три четвърти от народните представители. Ако промените получат по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от гласовете на всички депутати, законопроектът с новите текстове се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане поправките ще се смятат за приети, ако за тях са гласували не по-малко от две трети от всички депутати.
Отношение към тези ключови текстове обаче изразиха едва 143 народни избраници - останалите просто липсваха. Предложените корекции бяха подкрепени от 129 депутати, осем се въздържаха, а шестима бяха против. Председателят на парламентарната Комисия за промени в конституцията Любен Корнезов напомни, че правилата се базират на тези от предишния парламент, когато бяха направени първите две поправки в основния закон.
Между първо и второ четене депутатите ще могат в седемдневен срок да правят писмени предложения за промени. Те решиха да не се разглеждат предложения, които противоречат на принципите и обхвата на приетия на първо гласуване законопроект.
При второто четене промените ще се обсъждат и гласуват текст по текст, като всеки от тях ще се смята за приет, ако бъде одобрен с гласовете на три четвърти от всички народни представители. След второто гласуване комисията Корнезов ще представя текста за трето гласуване, в който тя може да предлага само редакционно-технически поправки. Третото гласуване ще е поименно и конституционните поправки ще се смятат за приети, ако за тях са гласували три четвърти от депутатите.
По време на дискусията заместник-председателят на НС Филип Димитров (ОДС) окачестви предложените промени в конституцията като крайно недостатъчни. Любен Корнезов призова депутатите да приемат процедурните правила, което ще даде възможност обсъждането на промените в основния закон да бъде на 3 февруари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във