Банкеръ Daily

Общество и политика

Промени в ГПК, предложени от патриотите, защитават гражданите срещу произвола на банки и монополи

По предложение на патриотите от НФСБ и ВМРО Народното събрание прие промени в Граждански процесуалния кодекс, с които се задължава съдът да следи за неравноправни клаузи в договорите между търговци и потребители. Дава се възможност при наличие на определени в закона предпоставки оспорването на започналото принудително изпълнение да бъде спирано от съда.

Задължават се всички търговци или фирми, предоставящи услуги, да прилагат договора, заедно с неговите изменения и приложения в изпълнителното производство.

Приетите промени дават засилена защита на по-слабата страна – потребителя, в отношението й с банки, комунални дружества, мобилни оператори, естествени монополи и търговци с господстващо положение на пазара.

Сред предложенията беше допусната възможност единственото жилище на длъжника да не бъде продавано, дори ако е ипотекирано, преди приключването на делото пред първоинстанционен съд. За съжаление, предложението не беше прието, коментира народният представител от НФСБ и зам.-председател на правната комисия Христиан Митев.

Това е поредният законопроект, с който "Обединени патриоти" изпълняват поетите предизборни обещания за защита на гражданите в битката им с незаконни практики на банки и монополи. Народните представители от патриотичната коалиция ще продължат борбата за защита правата на всички български граждани срещу произвола на банки и монополисти, подчерта Христиан Митев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във