Банкеръ Daily

Министърът на електронното управление Божидар Божанов е предложил

Промени, свързани с новото Министерство на е-управлението

Министърът на електронното управление Божидар Божанов е предложил законовите промени, свързани със създаването на новото Министерство на електронното управление. То ще бъде създадено на основата на съществуващата сега Държавна агенция "Електронно управление".   

Проектът урежда оперативното прехвърляне на дейността на Държавната агенция "Електронно управление" към новото министерство, посочва Божанов.

От документа става ясно, че ще има редакция на около 15 закона.

Подготвя се и първата версия на Устройствения правилник на министерството, каза министърът.

Според коалиционното споразумение новото министерство ще отговаря и за „Информационно обслужване" и "Български пощи", но преместването на структурите от Министерския съвет и транспортното министерство ще бъде уредено в тримесечен срок от влизането на закона в сила.

Във Фейсбук министър Божанов сподели, че се надява да няма спорни моменти при обсъждането. Промените трябва да минат през Министерския съвет, а след това и през парламента. Очаква се това да се случи във втората половина на януари.

Ето какво написа министър Божидар Божанов във Фейсбук:

Публикуван е проект на изменение на Закона за електронното управление, с който се прехвърлят правомощия от председателя на Държавна агенция "Електронно управление" към министъра на електронното управление (не само по този закон, но и по редица други) - https://strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx….

В проекта няма други изменения - закрива се ДАЕУ, Министерски съвет урежда оперативното прехвърляне на всичко, а освен правомощията на председателя на ДАЕУ, се добавят и няколко свързани с "информационно общество", които досега бяха в министерството на транспорта. Очаквам да няма спорни моменти в рамките на обсъждането и скоро да внесем законопроекта в Народното събрание.

Идеята е това изменение да мине бързо, за да отвори вратата за всичко останало. Паралелно с това готвим първа версия на устройствения правилник на министерството, за да може то да заработи.

Извън тези структуриращи задачи, без които не можем да минем, вече работим и по електронната идентификация, анализа на добрите практики по системна интеграция във връзка с ролята на Информационно обслужване, както и иницииране на срещи и работни групи по повечето от темите, които маркирах в няколко интервюта през декември.

Ще опитам да обяснявам не само "какво правим", но и "как" го правим, защото механиката е важна и хвърлят допълнителна светлина върху процеса и резултатите. Не че за крайния резултат е важно, че сме успели за две седмици да подготвим 10 страници законопроект, за да има министърът правомощия по Закона за електронно управление, но в духа на максимална прозрачност споделям и тази стъпка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във