Банкеръ Weekly

Общество и политика

Проливни дъждове наводниха Балканите

Проливни дъждове предизвикаха преливане на реки и наводнения в Босна, включително в столицата Сараево, където десетки къщи бяха наводнени и откъснати от света, съобщиха властите.

Река Миляцка, която пресича босненската столица, излезе от коритото си и наводни голям земеделски терен. Много малки реки и потоци, които се вливат в Миляцка в тази област, също излязоха от коритата си, като причиниха наводнения в редица квартали.

В Хърватия заради проливните дъждове и градушките цяла Славония и Бараня тази сутрин останаха без ток, но аварията скоро беше отстранена. Хърватските медии съобщават, че на места са паднали 67 литра на квадратен метър. По високите части на страната заваля сняг, а на връх Свети Юри в планината Биоково беше измерена температура от минус 11 градуса по Целзий. В някои части на Далмация духаше силен вятър. В по-голямата част от Хърватия е обявен оранжев и жълт код за бурен вятър. Сняг падна и в Черна гора, съобщават местните медии. Там са обявени оранжев и жълт код за валежи, но в по-голямата част от страната не вали, а духа бурен вятър.

За Македония е обявен жълт код в цялата страна заради гръмотевични бури и силни ветрове.

В Сърбия за днес бе обявен червен код в западната част на страната заради интензивни валежи от дъжд. Оранжев код е обявен за Югозападна, Югоизточна, Източна Сърбия. В Банат и Бачка гръмотевичните бури са придружени със силен вятър. В Косово е обявен жълт код за силни гръмотевични бури. В южните и централните части на Румъния също е обявен оранжев и жълт код за обилни дъждове и силен вятър.

У нас най-много валежи от вчера следобед до 15 ч. днес са паднали в Северозападна България - около 30-40 л./кв. м. За Северозападна и Централна Северна България е обявен жълт код за гръмотевични бури и интензивни валежи поради преминаващ циклон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във