Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРОЛЕТНА ВЪЗБУДА ОБХВАНА И ПОЛИТИЦИТЕ

Политическите сили очевидно не са подвластни на пролетната умора и последните седмици доказаха това. В началото на новия сезон политическото пространство се пораздвижи, причините за което могат да се търсят в различни посоки. Една от тях е, че правителството на Иван Костов вече управлява достатъчно дълго, за да бъдат направени първите сериозни равносметки. В същото време активността вероятно е естествен резултат от отминали или предстоящи конгреси на опозицията. За преструктуриране на парламентарното пространство се заговори още преди няколко седмици, но засега отговорът на въпроса дали това е възможно е по-скоро не.


Първият естествен фактор за подобно преструктуриране е Българската социалистическа партия. Мястото и ролята й обаче в предстоящия политически живот на страната ще станат по-ясни след форума й през май. Надеждата на социалистите, че предстои конгрес на катарзиса, тепърва ще бъде подложена на изпитание през конгресните дни. Но засега БСП не дава никакви категорични знаци за промяна. Ако очакванията се оправдаят и Георги Първанов запази поста си, опозиционната роля на БСП ще остане в сегашните си параметри, ръководството й все така ще търпи обвиненията, че политиката му е слаба и беззъба, а Движението за развитие и единство ще продължава упорито да прокарва идеите си в партията. С други думи, единството ще си остане в кръга на добрите намерения, а връщането на партията във властта - в сферата на добрите пожелания.


Партията на евросоциалистите е също фактор, който би могъл да влияе върху формирането на нова парламентарна ситуация. Учредителният конгрес повиши самочувствието й на политическата сила с безспорно влияние, авторитет и воля при вземането на решения. Поканата на Доган за участие в коалиционно управление бе приета не толкова като протегната ръка към Евролевицата, а по-скоро като потвърждение за значимостта й. От Движението за развитие и единство на БСП също декларираха, че виждат в лицето на евролевите свой съмишленик. Такова е и становището на цялата БСП, която наскоро разгледа коалиционната си политика.


Заедно със самочувствието нарасна и парламентарната група на евросоциалистите. Съвсем не на шега оттам обещаха, че присъединяването на Цветелин Кънчев и Георги Дилков ще бъде последвано от нови попълнения.


На вливането на свежа кръв отвън разчитат и народните представители от несъществуващата в момента парламентарна група на Бизнесблока. Присъствието им в политическото пространство засега се изчерпва с опитите и на Христо Иванов, и на Жорж Ганчев да привлекат за своята кауза депутати от ОНС и СДС. Реализирането на тази идея днес изглежда почти абсурдно, а лансирането й в медийното пространство стана възможно благодарение на съвпадналите по време изявления на Панчо Панайотов и на Осман Октай. ДПС-депутатът Октай наруши зимната парламентарна летаргия с обещанието да напусне Народното събрание и да запознае обществото с данни, уличаващи бивши и настоящи членове на изпълнителната власт в престъпления. Разочарован се оказа и синият депутат Панчо Панайотов, който обвини лидера на СДС Иван Костов, че провежда слаба политика в районите с червени кметове. По-късно Панайотов опроверга намерението си да напусне синята парламентарна група, но това бе достатъчно да се заговори за пробойни в управленската монолитност.


Думите на Доган, че е време за смяна на съществуващото управление все още не са отзвучали в парламентарните кулоари и вероятно тепърва ще бъдат обмисляни. Идеята му за формиране на коалиционно правителство за пореден път отпрати отношенията между СДС и ОНС в сферата на конфронтацията и взаимните обвинения. Повече от ясно е, че зад решението на Осман Октай стоят нечии политически интереси. Часът на истината също не е подбран случайно - Октай се готви да напусне парламента през септември. Избраният от него момент странно съвпада с прогнозираните от Доган трусове във властта в началото на есента.


Все така неизяснени остават и отношенията между управляващите и Народния съюз. Предстоящото подписване на ново коалиционно споразумение допълнително нагнетява парламентарната атмосфера. От съдържанието на бъдещия документ ще зависят отношенията между партньорите в управляващата коалиция. Днес обаче мечтите за преструктурирането на политическото пространство са по-скоро плод на пролетната превъзбуда на опозицията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във