Банкеръ Daily

Христо Иванов:

Прокурорският протест е административно мероприятие

"За мен това е едно административно мероприятие, което само показва защо българското общество продължава да няма доверие, че българските прокурори имат достатъчна професионална независимост, за да им се гарантира обема от власт и инициатива, които те искат." Така председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов коментира пред репортери в парламента протеста на прокурори в София и страната срещу премахването на специализираното правосъдие.

"Този протест е поредният, организиран административно от прокуратурата. И е време българските прокурори, ако искат обществото да има доверие те да упражняват огромната власт, която имат, да покажат истинска независимост, включително от йерархията, която ги организира", каза още Иванов.

Той отбеляза, че работа на парламента е да уреди статута на съдебната власт и да приеме съответното законодателство и това не може да бъде намеса в независимата съдебна власт, защото така работи демокрацията.

Председателят на ПГ на "Демократична България" отбеляза, че широк дебат по темата за специализираните съдилища има от 2011 г. "Това, което искаме да направим, е един закон, който да се прилага еднакво към всички, независимо кой какъв е. Оттам нататък конвенционалните съдилища и прокуратури да си вършат работата", добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във