Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокурор нареди проверки по сигнала на Кацаров за детската болница

От Специализираната прокуратура съобщиха, че сигналът на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров за закононарушения по проекта за изграждане на детска болница в София, вече е разпределен със системата за случайно разпределение на прокурор.

От своя страна прокурорът е разпоредил извършването на комплексна проверка от страна на органите на АДФИ и Антикорупционната комисия.

"Държавата ще се опита да си върне 9-те милиона лева, дадени авансово за строежа на националната детска болница. С така сключения договор се нарушава закона за обществените поръчки и не може да се построи чаканата от години сграда", обяви по време на изслушване днес в парламента служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

"Всички документи вече са предадени в прокуратурата. Дотук са загубени две години", подчерта д-р Кацаров, който предложи на депутатите временно за детска болница да бъде използвана сградата на правителствена болница, която е една от най-модерните в страната.

Според него сегашните условия, при които се лекуват деца, са много лоши – „стаи по 6-7 кв. м, с две легла, без климатична инсталация, без санитарен възел, с една мивка, а майките спят на съседното легло, ако е свободно, ако не е – на кушетка в коридора“. 

„И това може да продължи още 5-6-7 години. Това според мен е най-голямото престъпление, което е извършено“, коментира той.

„Според мен не можем да чакаме 6-7 години. Предлагам да помислите дали правителствена болница, от която нямаме нужда, временно да я използваме за детска", призова той законодателите. „Депутатите нямат нужда от това нещо, това е подход и механизъм, който би могъл временно, ако щете, защото това е най-луксозната болница в страната. На кой да дадем най-луксозната, ако не на болните дечица, за да спрем този геноцид“, посочи служебният здравен министър.

От „Демократична България“ и от „Изправи се! Ние идваме!“ заявиха, че подкрепят идеята на служебния министър бившата правителствена болница временно да се ползва като детска болница. Според депутатите от БСП това обаче няма да реши проблема.

От ГЕРБ- СДС отхвърлиха обвиненията на министър Кацаров в безстопанственост и на свой ред го обвиниха, че нищо не е свършил за подобряване на детското здравеопазване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във