Банкеръ Daily

Иван Гешев

Прокуратурата застава зад всеки честен магистрат, подложен на атаки

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прие на свое извънредно заседание декларация в знак на протест срещу разпространените снимки на спецпрокурора Ангел Кънев, публикувани във Фейсбук от обвиняемия бизнесмен Васил Божков.

Божков пусна на страницата си в социалната мрежа снимки на Кънев, който е наблюдаващ прокурор по голяма част от делата срещу намиращия се в Дубай бизнесмен. На фотосите се вижда как прокурорът излиза от сградата на Националната агенция за приходите. Твърденията на Васил Божков са, че "през последните месеци прокуратурата оказва непрекъснат натиск върху служителите на НАП".

"Трябва да е ясно, че прокуратурата, прокурорската колегия и главният прокурор ще застанат зад всеки честен, достоен български магистрат, вършещ съвестно работата си, независимо дали е прокурор или съдия, служител или следовател, в случай, когато е подложен на атаки. В качеството ми на магистрат,бих казал, че в този случай има данни за състав на престъпление", заяви обвинител номер едно Иван Гешев, който председателстваше заседанието на прокурорската колегия на ВСС.

Той допълни, че в същото време държавното обвинение ще бъде безкомпромисно към лица от неговите структури, които осъществяват дисциплинарни нарушения или състави на престъпления. Прокуратурата не прави разлика между лицата, които са нарушили закона и няма да прави такава, включително и ако те са част от съдебната власт, категоричен е Гешев.

По този повод прокурорите от ВСС декларират, че подкрепят прокуратурата за предприемане на необходимите мерки за гарантиране сигурността на магистратите, които изпълняват своите задължения по закон, защото "недопустимият натиск вече е прераснал в криминален".

"Действията на Прокуратурата на Република България срещу корупцията и организираната престъпност очаквано предизвикват опити за политически, икономически, медиен, а вече и криминален натиск. Незаконното проследяване и заснемане, както и публикуването на снимки на прокурор от специализираната прокуратура при изпълнение на служебните му задължения е груб и недопустим натиск по отношение на конкретния магистрат и срещу независимостта на прокуратурата, част от съдебната власт", гласи декларацията на държавното обвинение.

"Прокурорската колегия на ВСС изразява безпрекословна подкрепа към твърдите и безкомпромисни действия на прокуратурата срещу всеки опит за натиск, без значение кои са поръчителите и изпълнителите на подобни деяния. Извършителите на подобни актове срещу върховенството на правовия ред трябва да бъдат преследвани с цялата строгост на закона. Подкрепяме Прокуратурата на Република България при предприемане на необходимите мерки за гарантиране сигурността на българските магистрати при изпълнение на законовите им правомощия в защита на техните интереси", се посочва още в становището.

Декларацията ще бъде изпратена до представителите на Европейската комисия у нас, до държавите-членки на Европейския съюз, до САЩ и Обединеното кралство.

Документът е приет в съответствие с механизъм за публична реакция на прокурорската колегия на ВСС в случай на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във