Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата възложи на министъра на културата да провери колекцията на Фондация „Братя Бобокови"

Седмица след като Специализираната прокуратура повдигна обвинения на русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови по аферата с опасните отпадъци,  по разпореждане на Върховната административна прокуратура започва проверка на културни ценности, стопанисвани от семейната им Фондация „Братя Бобокови".Проверката е възложена на министъра на културата, уточняват от държавното обвинение.

Проверката е по публикации в медиите, а Министерството на културата трябва да установи спазен ли е Законът за културното наследство и нормативните актове по прилагането му при идентификацията и регистрацията на колекцията антични предмети, стопанисвани и изложени в „Нумизматичен музей“ - Русе от фондация „Братя Бобокови".

Проверката ще изяснява произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности, уточняват от държавното обвинение. 

Братя Бобокови притежават една от най-богатите частни колекции с антични монети. Преди години семейната им фондация закупи сградата на бившата Музикална гимназия в Русе, а плановете им бяха да изложат там уникалните си монети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във