Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата внесе в съда делото по шпионския скандал

Военната прокуратура внесе в съда обвинителен акт по дело за шпионаж от месец март.  На съд са предадени шестима души за образуване и ръководене на група за шпионаж, събиране и издаване на чужда държава на информация, представляваща държавна тайна, и за поставяне в услуга на чужда държава, за да й служат като шпиони. Три от лицата са разгласявали чуждестранна класифицирана информация с военен характер. На двама от обвиняемите са повдигнати обвинения и за държане на огнестрелни боеприпаси, без разрешение.

Като ръководител на групата е обвинен бивш отговорен служител във военното разузнаване. В продължение на години той е подбирал лица, заемащи ключови постове с неограничен достъп до класифицирана информация на Република България и нейни партньори от НАТО и Европейския съюз. Участниците в групата са се възползвали от служебното си положение, за да събират класифицирана, служебна и друга съществена информация, представляваща интерес за чуждото разузнаване. Срещу заплащане са предавали информацията на ръководителя на групата, която била предоставяна от него и съпругата му на служител в посолството на чуждата в държава в гр. София.
 Участвали са и двама действащи офицери от служба „Военна информация“, ръководител на дирекция в Министерство на отбраната и ръководен служител в администрацията на парламента.

Дейността на групата била законспирирана с методите на разузнаването, включително по отношение на организацията и начините на действие, начините на събиране на информация и конспиративното й предаване, като са вземани всички възможни мерки за прикриване на престъпната дейност, посочват от държавното обвинение.

По досъдебното производство са събрани доказателствени материали в обем от над 140 тома. Проведени са разпити на повече от 70 свидетели и са извършени компютърно - технически, дактилоскопни, почеркови, лицево-идентификационни и др. експертизи. Петима от обвиняемите и към момента са с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, а един е с наложена „Парична гаранция“. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Бившият шеф във военното разузнаване Иван Илиев, станал известен като "резидента" от шпионския скандал, е сочен от държавното обвинение за ръководител на организирана престъпна група, която е събирала класифицирана информация и я предоставяла на руската държава срещу заплащане. Освен Илиев, към наказателната отговорност са привлечени неговата съпруга, бивш негов подчинен и настоящ шеф на секретното деловодство на българския парламент, заместник-директор на бюджетната дирекция на военното министерство, както и двама действащи служители на служба "Военно разузнаване". Заради скандала България обяви един руски дипломат за персона нон грата. В отговор Русия изгони двама наши дипломати.

 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във