Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата внесе иск за заличаване на партия "Възраждане"

Софийската градска прокуратура внася искане в Софийския градския съд за заличаване на регистрацията на политическа партия „Възраждане“ и за нейното разпускане.От държавното обвинение уточняват, че искането е резултат от проверка по сигнал от началото на юни за нарушения в дейността на партията с лидер Костадин Костадинов.

Деклариране на неверни данни за присъствието на най-малко 500 граждани с избирателни права на Учредителното събрание на партията през 2014 г. Установено е, че 86 от вписаните като учредители, са били извън страната.

108 от лицата, чиито имена фигурират върху декларации като учредители  от общо 580-те,  са заявили, че подписите в списъците не са техни, а 87, че не са подписвали Декларация за индивидуално членство по Закона за политическите партии.

Други 120 лица твърдят, че изобщо не са присъствали на Учредително събрание на „Възраждане“, а под две от декларациите за индивидуално членство, на които са положени и подписи като участници в Учредително събрание, проведено на 2 август 2014 година, стоят имена на хора, които са починали два месеца по-рано.

Предстои делото по искането на прокуратурата да бъде насрочване в открито съдебно заседание с призоваване на заинтересованите страни, уточняват от държавното обвинение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във