Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата уведомява евроинституциите за заплахи към магистрат

Заплаха за убийство срещу магистрат стана повод от държавното обвинение да попитат как държавата ще гарантира сигурността на прокурорите.

Рано тази сутрин стана ясно, че заканата вече се разследва, а МВР декларира готовност да съдейства.

Последваха брифинги на говорителката на главния прокурор и на Министерството на правосъдието.  

Около 7.30 сутринта от държавното обвинение съобщиха, че вчера в кабинета на прокурора -  в охраняваната от Съдебна охрана в Министерство на правосъдието сграда на Специализирания наказателен съд, е намерено писмо - без подател, с патрон и две думи, изрязани от вестник -  „кръв“ и „информиран“, име на чужда държава и на болнично заведение в столицата, посещавано от магистрата. Няколко часа по-късно Сийка Милева направи изявление, от което стана ясно, че заплашваният от години е с охрана.

Случаят тя постави в контекста на напрежението между прокуратурата и изпълнителната власт.

"През последната година прокуратурата многократно алармира за политически натиск върху институцията, върху магистрати и върху техните близки. Днес съм тук пред вас, за да обявя поредната форма на натиск върху наш колега, който вече има криминален характер", каза Милева.

За заплахите ще бъдат информирани европейски институции и чужди посолства, добави още говорителят на главния прокурор.

"В държава членка на ЕС магистрат получава заплахи за убийство и то затова, че си върши работата. Каква е целта? Нали нашата основна мисия е да се борим срещу престъпността и да защитаваме българските граждани от посегателства, а не нашите колеги и техните близки да са подложени на системни преследвания и заплахи. Какво трябва да се случи още, за да работим всички ние наистина за обществото, а не да се притесняваме от медийни атаки, заплахи и репресии?“, попита Сийка Милева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във