Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата уличила в шпионаж български генерал и руски дипломат

Специализираната прокуратура и ДАНС извършват разследване за неправомерна разузнавателна дейност от страна на български и руски гражданин в полза на Руската Федерация. Това съобщиха от държавното обвинение на своята Фейсбук страница.

Образувано досъдебно производство за престъпление по чл.105 от НК, при което български гражданин се е поставил в услуга на чужда държава с цел нерегламентирано предаване на информация, представляваща държавна тайна. Той е генерал от резерва, участвал в мисии извън България; работил в Министерство на отбраната; разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща Европейския съюз и НАТО

За координация и предаване на информацията е използван руски гражданин с дипломатически имунитет на длъжност съветник в Посолството на Руската Федерация в София. Двамата са прикривали неправомерната си дейност с конспиративни срещи, преносими карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за кодиране на комуникацията помежду си.

Прокуратурата провежда претърсвания и изземвания на 2 адреса и леки автомобили, собственост на българския гражданин. Изпратено е уведомително писмо чрез главния прокурор Иван Гешев до министъра на външните работи Теодора Генчовска за нарушаване Виенската конвенция за дипломатически отношения и установена нерегламентирана разузнавателна дейност от страна на представител на дипломатическата мисия на Руската Федерация в България.

От прокуратурата припомнят, че това е второто образувано досъдебно производство в прокуратурата за шпионство в полза на чужда държава. Предходното е наблюдавано във Военно-окръжна прокуратура и е в съдебна фаза, като предстои разпоредително заседание. 

Новината за новото разследване на руски шпионаж бе съобщена малко по-рано от главния прокурор Иван Гешев в социалната мрежа. "Поздравявам Специализираната прокуратура и ДАНС за поредното разследване за шпионаж в полза на Руската Федерация, застрашаващ националния интерес на Република България", написа главният прокурор в Туитър. И отбелязва, че се надява политическите идеи за закриване на специализираните структури да не са в резултат именно на тези успехи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във