Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата срещу Рашков и за политиците с имоти в чужбина

Пореден сблъсък между прокуратурата, ръководена от Иван Гешев и вътрешния министър в служебното правителство Бойко Рашков. Този път спорът е за т.нар. списък с 38 политици и магистрати с недекларирани имоти в чужбина. 

Рашков постави ултиматум на държавното обвинение, че ако прокуратурата не обяви имената, той ще го направи. Създаде се и впечатлението, че информацията може да види бял свят около изборите, които ще се проведат на 11 юли.

"Рано или късно това ще стане публично достояние. Прокуратурата няма да я чакам много, защото има обществен интерес", заяви вътрешният министър в петък в предаването на Сашо Диков по "Евроком".

От изявата на Бойко Рашков стана ясно, че в списъка с магистрати с недекларирани имоти в чужбина има високопоставен прокурор с инициали И.Г. Той нито потвърди, нито отрече, че става дума за главния прокурор Иван Гешев, казвайки "въздържам се". 

Въпросният списък е изготвен през 2019 г. от специалните служби по искане на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. В интервю през седмицата Цацаров, който сега ръководи Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), посочи, че към онзи момент ставало дума само за оперативна информация, която не може да се ползва по дела. Затова трябвало да се съберат още данни. Той допусна, че за някои от хората в списъка проверките продължават.

Според Рашков обаче хората в тези списъци не са само 38, както твърди Цацаров, а са поне два пъти повече.

Последва реакция от прокуратурата чрез говорителя на обвинител №1 Сийка Милева.

"Разбирам интереса на медиите по повод определени твърдения за т.нар. списъци. В тази връзка считам, че за пореден път се налага да заявя, че Прокуратурата няма да позволи да бъде въвличана в предизборни политически кампании и битки. Разпространението на подобни неверни и манупулативни твърдения от страна на вътрешния министър - г-н Рашков са пример за хибридна пропаганда чрез разпространение на "фалшиви новини”. Това води до нарушаване на постигнатите съвместни резултати между ПРБ и МВР до момента, така също и до възпрепятстване на взаимоодействието между двете институции, което е в основата на борбата с корупцията и престъпността. Каква е целта, всеки може да си отговори сам", заяви в събота пред "24 часа" Сийка Милева.

Говорителката на главния прокурор призовава Рашков да спре разпространението на подобни неверни твърдения в медийното пространство. 

"Става практика да се твърди, че някой знае нещо, но че не желае да го каже. Може би, защото в действителност няма какво да каже. В тази връзка припомням, че във всяка правова държава този, който разполага с информация за извършено престъпление, следва да уведоми компетентните органи и най-вече прокуратурата. Атаките срещу съдебната власт само уронват устоите на държавността и са в интерес само и единствено на престъпността. Българските граждани ще получат пълната информация при спазване на всички нормативни изисквания. Прокуратурата многократно е доказала, че държи на прозрачността и ще продължи да бъде открита към българското общество. И в заключение още веднъж подчертавам, че Прокуратурата не желае да бъде страна в политически битки и че успешното взаимодействие, а не войната, са ключов фактор за постигане на резултатите в противодействието на престъпността", добавя Милева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във