Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата сезира Емил Димитров да установи защо е имало тежка техника в парк "Рила"

Върховната административна прокуратура възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да извърши незабавна проверка каква е причината в Националния парк "Рила" да се работи с тежка строителна техника.

Проверката е образувана по информация в медиите за забелязани тежки строителни машини в района на Седемте рилски езера. Твърди се, че строителните дейности, осъществявани в района на езерото Бъбрека, са незаконосъобразни. По този повод Окръжната прокуратура в Кюстендил е възложила проверка на  Областна дирекция на МВР, за което Върховна административна прокуратура е информирана.

Предвид изнесената в медиите информация, както и засегнатите обществените отношения, свързани с опазване на природата, националното и общочовешко богатство и достояние, и като специална форма на опазване, способстващи за развитието на културата и науката, и за благополучието на обществото, държавното обвинение намира за необходимо извършването на проверка, която е от компетентността на екоминистерството. При нея следва да се установи по документи и на място кое юридическо лице изпълнява дейностите по проекта, както и кой е разпоредил в природния парк да се осъществява строителна работа с багери. Фирмата, извършваща дейностите, имала ли е изготвен, съгласуван и одобрен проект за строително-ремонтните дейности в парк "Рила".

За предприетите мерки и резултатите от тях прокуратурата следва да бъде уведомена незабавно.

Във вторник екоминистерството съобщи, че изпълнението на проекта "Устойчиво управление на Национален парк "Рила" II-ра фаза" се прекратява за извършване на проверки на изпълнението му на място.

Ресорният министър е издал заповед до ръководството на Националния парк да преустанови всички дейности по проекта, който е финансиран с европейски средства по оперативната програма "Околна среда".

Преди това беше съобщено, че по нареждане на премиера, Томислав Дончев е изпратил писмо до Емил Димитров да бъдат спрени всички действия в планината.

Директорът на Националния парк "Рила" Красимир Андонов обясни, че става дума за рехабилитация на увреден район, а не за строителство. Основните пътеки трябвало да бъдат покрити с чакъл и било планирано поставянето на прегради от дърво, а причината била, че пътеките са ерозирали заради прекомерния туристически поток. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във