Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата сезира Ангелкова и КЗП заради нарушения по Черноморието

Върховната административна прокуратура сезира министъра на туризма Николина Ангелкова и председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов заради нарушения по черноморските плажове. 

Проверката е образувана по информация в медиите, с която се провокират съмнения за неспазване на изискванията при ползване на плажовете и нарушаване на потребителски права.

Министър Ангелкова ще проверява има ли ограничаване и затрудняване на свободния и безплатен достъп до плажовете и изпълнява ли се задължението за предоставянето на плажни принадлежности от концесионерите на цени не по-малко от 50 на сто от цените за сезон 2019 г. или от максималните цени по съответния договор.

Председателят на КЗП ще извърши проверка, свързана със събирането на такси за услуги, на които цените не са предварително обявени по начин, видим и достъпен за потребителите.

За предприетите мерки и резултатите от тях Върховната административна прокуратурата трябва да бъде уведомена в законоустановения срок, пишат от държавното обвинение.

Междувременно министърът на туризма сподели, че се надява през юли и август да има повече туристи не само по Черноморието, но и във вътрешността на страната. 

"За мен е важно това, което взимаме като мерки наистина да ни даде възможност да реализираме туристически сезон. Какъв ще бъде той, ще можем да отчетем, особено когато говорим за летния туризъм, края на септември и октомври. Виждате, че стартираха първите чартъри. Засега това, което имаме като обратна връзка от турооператорите и от авиокомпаниите, които оперират на пазара в България, е че изпълняват полетната си програма. Надявам се това да се запази, основно са туристи от Германия, от Нидерландия, Белгия, стартират от сега началото на юли и полските, чешките туристи, от Словакия също. Очакваме туристи и от Скандинавските страни", каза Ангелкова.

Въпреки предприетите мерки всички барове и дискотеки в курорта Албена вече са затворени по решение на ръководството на комплекса. Поставянето под ключ на нощните заведения е заради разпространението на COVID-19. Целта е да се ограничи струпването на хора и да се опази здравето на туристите и персонала, обясни пред БНТ Христо Пенев, шеф на звено "Експлоатация" в черноморския комплекс.

Чадърите на плажната ивица на комплекса са поставени на поне 7 метра един от друг. На влизане всеки автомобил спира на бариерата за дезинфекция.

Интересът към курортния комплекс е все по-голям, а в момента там има около 2500 души.

"Вече имаме 8 работещи хотела. Поели сме ангажимент да не запълваме базата на 100%. На 27 юни пристигнаха първите немски гости, а вчера и първите гости от прибалтийските пазари", заяви Велина Гюмова, старши мениджър продажби в "Албена" АД.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във