Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата се захвана с щедрите възнаграждения в благотворителната "Хелп Карма"

Софийска районна прокуратура се самосезира във връзка с материал излъчен в ефира на една от националните телевизии относно служители на фондация „HelpKarma“, взимащи високи месечни възнаграждения от дарения.

"От материала излъчен в ефира на телевизията става ясно, че служителите на фондацията, чиято основна дейност е събиране на средства от дарители за лечение на деца и възрастни с тежки заболявания, взимат сериозни месечни възнаграждения, възлизащи на 19 000 лева, 40 000 лева и дори 80 000 лева на месец. Фондацията се занимава предимно с подпомагане на деца, които имат спешна нужда от средства за лечение, като към момента има множество активни каузи, по които се събират пари. От сайта на платформата за дарения обаче не ставало ясно в детайли за какво се харчат парите на дарителите. 

Според материала излъчен в телевизията, начисляваната за заплата сума само на техническия директор на „HelpKarma“ за период от 2 години и 4 месеца е над 775 000 лева, или средно почти 28 000 лева на месец. 

Според журналистическия материал, публичните отчети на фондацията за последните две години показват, че възнагражденията на служителите на фондацията през 2018 г. достигат до 8%, а през 2019 г. стигат до почти  9% от всички постъпили дарения.", посочва държавното обвинение. 

Един от тези специалисти е Славчо Славчев, който е получил месечно от 80 хил. лева. Той е получил и заем за купуване на апартамент от фондацията. Кръстев каза, че по принцип „Хелп Карма“ не дава заеми, но Славчев му бил приятел и „много специален човек“. Заемът е възстановен с лихвите.

Преди години управителят на фондацията Константин Кръстев е работил в сферата на финансите. Той е бил изпълнителен директор и акционер в компания за бързи кредит, а участвал е и в управлението на колекторска агенция. 

По случая е възложена проверка, в хода на която ще се установи налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер и по кой текст от Наказателния кодекс, казват от прокуратурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във