Банкеръ Daily

Общество и политика

Прокуратурата се зае с редица сигнали срещу кабинета на Борисов

Сигнали със съмнения за безстопанственост, длъжностни престъпления, корупция и други нередности, подадени от служебното правителство до прокуратурата, са върнати за проверка обратно в МВР. Това става ясно от справка, изпратена от пресцентъра на държавното обвинение.

От нея се разбира, че към прокуратурата са постъпили 20 сигнала от представители на служебните министерства или от самите министри за периода 13 май - 1 октомври. За отбелязване е, че справката е направена след критиките, отправени към вътрешния министър Бойко Рашков, че прокуратурата бездейства по сигналите на кабинета. 

Три от сигналите са изпратени по компетентност на Европейската прокуратура.

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство по постъпил сигнал от Министерството на икономиката за неупражнен достатъчен контрол при ремонта и реконструкцията на 414 язовири.

Софийска градска прокуратура се е самосезирала по медийни публикации, касаещи данни от одитен доклад на Сметната палата за държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД. Образувано е досъдебно производство, разследването се извършва от Националната следствена служба. Изискани са документи, отнасящи се до предмета на разследване. Получени са огромен обем материали. По досъдебното производство следва да бъдат разпитани над 800 свидетели, съобщават от прокуратурата. 

Образувано е досъдебно производство и във връзка със сигнал от служебния министър на здравеопазването, в който се посочва за декларирани неверни данни при участие в конкурс за независим член на Съвета на директорите на УМБАЛ "Александровска”. На 12-и август е образувано досъдебно производство и са дадени насоки на полицаи в СДВР за това какво да бъде извършено в хода на разследването. Назначена е графическа експертиза, изискана е декларацията в оригинал, предстоят разпити на свидетели.

В прокуратурата е получен доклад, внесен от МОСВ, по повод нарушения при изпълнение на дейности по Оперативна програма „Околна среда" - 2014-2020 година. Материалите са изпратени на Европейската прокуратура, която е приела преписката по компетентност.

До Европейската прокуратура по компетентност е изпратен и сигнал от зам.-министъра на икономиката относно престъпления по отношение на получени средства от фондове, принадлежащи на ЕС, по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ – 2014-2020 година. Сигналът се отнася до фирма-бенефициент по проект.

Третият сигнал, постъпил от Изпълнителна агенция „Одит на средства на ЕС“ при Министерство на финансите, изпратен до Европейската прокуратура, е относно съмнение за конфликт на интереси по проект за изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци. Този сигнал вече е разгледан от Европейската прокуратура, като е получен отказ за образуване на наказателно производство.

За голяма част от сигналите, изпратени за разследване на органите на МВР-ГДНП и СДВР, са дадени конкретни указания, които до момента не са изпълнени и материалите не са върнати на компетентните прокуратури, съобщават още от държавното обвинение.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във